Polonia si Ungaria interzic importurile de cereale si alimente din Ucraina! “Este datoria fiecarui stat sa protejeze interesele cetatenilor sai”

Polonia si Ungaria au decis sa interzica importurile de cereale si alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, au declarat sambata cele doua guverne, dupa ce o avalansa a ofertei a redus preturile in intreaga regiune, informeaza Reuters, citata de Agerpres.


Ucraina si-a exprimat regretul fata de decizia poloneza, spunand ca “rezolvarea diferitelor probleme prin actiuni unilaterale drastice nu va accelera o solutionare pozitiva a situatiei”.

Dupa ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagra, cantitati mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decat cele produse in Uniunea Europeana, au ajuns sa stationeze in statele din Europa Centrala din cauza blocajelor logistice, preturilor si a vanzarilor pentru fermierii locali.

Intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene luna trecuta, prim-ministrii din cinci tari est-europene au informat despre o crestere fara precedent a produselor precum cereale, seminte oleaginoase, oua, carne de pasare si zahar si au spus ca ar trebui luate in considerare tarife la importurile agricole ucrainene.

Impactul ofertei excesive a creat o problema politica pentru Partidul Lege si Justitie (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, intr-un an electoral si cu o economie impotmolita in stagflatie.

“Astazi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale in Polonia, dar si zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a declarat liderul Jaroslaw Kaczynski in cadrul unei reuniuni a partidului.

Lista acestor marfuri, care va varia “de la cereale la produse din miere si foarte, foarte multe alte lucruri”, va fi inclusa in regulamentul guvernamental, a adaugat el.

Kaczynski a declarat: “Suntem si ramanem prieteni si aliati neschimbati ai Ucrainei. O vom sprijini si o sustinem. Dar este datoria fiecarui stat, a fiecarei autoritati, a unei autoritati competente in orice caz, sa protejeze interesele cetatenilor sai”. Kaczynski a mai spus ca Polonia este pregatita sa inceapa discutiile cu Ucraina pentru a solutiona problema cerealelor.

Ministerul Politicii Agrare si Alimentatiei din Ucraina a declarat ca interdictia poloneza contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile si a cerut discutii pentru a rezolva problema.

”Intelegem ca fermierii polonezi se afla intr-o situatie dificila, dar subliniem ca fermierii ucraineni se afla in cea mai dificila situatie in acest moment”, se arata intr-un comunicat, citat de Agerpres.

Mai tarziu in cursul zilei de sambata, guvernul premierului nationalist ungar Viktor Orban s-a alaturat interdictiei, spunand ca statu-quoul va cauza daune grave fermierilor locali.

Ungaria nu a oferit detalii despre momentul in care interzicerea importurilor de cereale si alte alimente va intra in vigoare, dar a spus ca va expira la sfarsitul lunii iunie.

Guvernul de la Budapesta a spus ca spera la schimbari in reglementari la nivelul UE, inclusiv privind o regandire a eliminarii taxelor de import pentru produsele ucrainene. (I.P.)

Leave a Reply