Grefierii ameninta cu proteste! “Avem capacitatea necesara sa blocam sistemul judiciar”, atrage atentia Sindicatul “Dicasterial”

Grefierii ameninta cu proteste. Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial a anuntat marti, 30 iunie, ca se aliniaza protestelor celorlalti bugetari si sustine ca grefierii au capacitatea de a bloca sistemul judiciar.


Intr-un comunicat postat pe site-ul SNGJ DICASTERIAL, sindicalistii critica postarea premierului Nicolae Ciuca pe Facebook in legatura cu cresterea varstei de pensionare la 65 de ani, inclusiv pentru personalul auxiliar din instantele judecatoresti.

„O reactie ferma din partea sistemului judiciar sigur va exista si chiar daca nu suntem o categorie profesionala numeroasa incat sa reprezentam capital electoral, avem capacitatea necesara sa blocam sistemul judiciar.

Potrivit Constitutiei, puterea judecatoreasca reprezinta sau reprezenta (se pare) „una din cele trei puteri ale Statului Roman”. Curand, grefierii se vor alatura formelor de proteste deja in derulare, precum si celor ce urmeaza a se initia de celelalte categorii de salariati nemultumiti de masurile aparent populiste si antisociale asumate de actuala guvernare”, declara sindicatul grefierilor.

Acestia ameninta ca „foarte curand, niciun grefier nu va mai raspunde la telefonul personal, dupa orele de program, in zilele libere sau de repaus saptamanal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplatite sau pentru serviciul de permanenta la arestari, indiferent ca vorbim despre infractiuni usoare, talharii sau chiar crime”.

„Sa vedem, atunci, cum prim-ministrul Romaniei va invoca, din nou, importanta muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!”, mai spun sindicalistii.

Sindicatul precizeaza ca, din evidentele Casei Nationale de Pensii Publice, numarul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea a fost de 1.724 grefieri la finele anului 2021 si 1.667 la finele anului 2022.

In context, spune sindicatul, are loc o scadere naturala, prin deces de la an la an, a numarului de grefieri beneficiari ai pensiei de serviciu, respectiv cu 57 persoane in anul 2022 fata de anul 2021 si cu 59 persoane fata de anul 2020, iar cresterea varstei de pensionare „va echivala cu condamnarea grefierilor la moarte sigura la locul de munca!”.

„Speranta de viata a grefierilor este de 59 de ani, iar in prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezulta ca nu vor mai apuca pensia de serviciu nici macar in forma actuala”, se mai arata in comunicatul Dicasterial. (V.E.)

sursa: Agerpres

Leave a Reply