Cine este politistul de la IPJ Botosani retinut pentru coruptie si divulgare de informatii secrete catre un jurnalist. VEZI ce masura preventiva au decis judecatorii

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Botosani a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a politistului Bardita Marius-Dorin, 44 de ani, de la IPJ Botosani, care este cercetat penal pentru abuz in serviciu si divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, si au dispus masura preventiva a arestului la domiciliu.


„Respinge propunerea formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani in dosarul penal nr. 28/P/2023. Dispune luarea fata de inculpatul Bardita Marius-Dorin, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu (doua acte materiale), luare de mita si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (trei acte materiale), divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice (doua acte materiale) a masurii arestului la domiciliu pe o durata de 30 de zile, incepand cu data de 07.06.2022, pana la data de 06.07.2022, inclusiv. Masura arestului la domiciliu consta in obligatia inculpatului de a nu parasi imobilul de domiciliu in care locuieste, situat in mun. Botosani, jud. Botosani”, se mentioneaza in Incheierea – masuri preventive (faza de UP) 26/2023 din 07.06.2023.

De asemenea, judecatorul a stabilit ca politistul Bardita Marius-Dorin sa nu comunice cu suspectii Bogza Geanina-Isabela si Muraru Dan, martorii Pereanu Catalin, Ignat Constantin Catalin, Starica Ionut, Doloi Constantin-Adrian, Melinte Silvica, Culiuc Dorica-Petronela, Neniscu Delia, Tenof Otilia-Nicoleta, precum si cu numitii Ivanciu Florin si Croitoru Cristian. In caz contrar, masura arestului la domiciliu poate fi inlocuita cu masura arestarii preventive.

Politistul a fost retinut, ieri, dupa ce ofiterii de politie judiciara ai Serviciului Judetean Anticoruptie Botosani din cadrul DGA, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, au pus in executare trei mandate de perchezitie domiciliara, din care unul la sediul Politiei Municipiului Botosani – Biroul de Investigatii Criminale, intr-un birou in care isi desfasoara activitatea agentul de politie si doua la imobile apartinand acestuia.

Anchetatorii sustin ca, in cursul lunii ianuarie 2023, agentul de politie „a acceptat promisiunea de dare de mita facuta de catre o persoana fara calitate speciala, suspect in cauza, care i-a oferit o suma de bani, cu privire la cercetarile unei fapte de natura penala, respectiv furtul unui telefon mobil pe care aceasta a sesizat-o”. Din cercetari a rezultat faptul ca, in aceste imprejurari, agentul de politie nu si-a indeplinit atributiile de serviciu.

Totodata, in perioada noiembrie 2022 – mai 2023, agentul de politie a furnizat unui jurnalist de la o publicatie locala informatii secrete de serviciu sau nepublice, informatii care, ulterior, au fost publicate in articole de presa, fiind afectate interesele si activitatea Inspectoratului de Politie Judetean Botosani.

Totodata, in aceeasi perioada i-a divulgat unei alte persoane, fara calitate speciala, faptul ca este cercetata in cadrul mai multor dosare penale ce se afla pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Botosani.

DGA precizeaza ca fata de agentul de politie judiciara s-a mai retinut in sarcina sa faptul ca, in calitate de agent de politie judiciara, fiind in exercitarea atributiilor de serviciu, cu intentie, procurandu-le astfel unor persoane beneficii nepatrimoniale reprezentate prin eludarea raspunderii penale si contraventionale.

„In cauza se mai efectueaza acte de urmarire penala cu privire la activitatea infractionala a altor doua persoane, fara calitate speciala, cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la dare de mita”, se mai arata in comunicatul DGA. (G.I.)

Leave a Reply