Patronii statiei GPL de la Crevedia, arestati pentru 30 de zile. Parchetul General a pus sechestru asigurator pe aproape 70 de imobile

Patronii statiei GPL de la Crevedia, Ionut Daniel Doldurea si Cosmin Ionut Stinga, au fost arestati pentru 30 de zile. Acestia sunt acuzati de distrugere din culpa, care a avut ca urmare un dezastru. In aceasta infractiune intra inclusiv aceea de ucidere din culpa, pentru ca in urma in urma exploziilor cinci oameni au murit.


De asemenea, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale si fata de o persoana juridica, societate comerciala, sub aspectul comiterii infractiunii de distrugere din culpa, fiind vorba despre firma care avea acea statie de GPL.

Avocatul celor doi a fost rezervat in declaratii, dar a subliniat ca s-a facut contestatie impotriva acestei masuri.

Mai mult, acesta le-a recomandat clientilor sai sa nu declare nimic pana nu se va analiza dosarul.

Din cercetarile efectuate pana in prezent, in ordonanta din data de 4 septembrie 2023, a fost retinuta urmatoarea situatie de fapt:

„In perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, in realizarea obiectului de activitate si in interesul sau, ca urmare a politicii promovate de catre factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpati mentionati anterior, societatea comerciala a functionat in mod sistematic prin incalcarea repetata a dispozitiilor legale privind derularea operatiunilor de alimentare, transport, transvazare si depozitare cu combustibil GPL (Ordinul M.A.I. cu nr. 166 din 27 iulie 2010 si Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea “Normativului de proiectare, executie si exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule”, indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Soseaua Bucuresti-Targoviste, in comuna Crevedia, judetul Dambovita.

Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, in jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declansator, ce a condus la decesul a 5 persoane pana la acest moment (ultima decedand in cursul zilei de azi) si vatamarea corporala a 54 de persoane, precum si distrugerea si degradarea unor bunuri imobile si mobile, precum si a unor lucrari, echipamente, instalatii sau componente ale acestora, consecinte pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevazut, desi trebuiau si puteau sa le prevada.

In cauza s-au efectuat patru perchezitii (la sediile a doua persoane juridice si domiciliile a doua persoane fizice), in urma acestor activitati procedurale fiind ridicate mai multe inscrisuri, documente si medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmaririi penale”, se arata in comunicatul Parchetului General.

Tot miercuri, Parchetul General a anuntat ca a pus sechestru pe zeci de case si conturi bancare apartinând celor doi patroni ai firmei care detineau statia GPL din Crevedia. De asemenea, 16 persoane care au suferit pagube in urma exploziilor s-au constituit parti civile in dosar pentru a putea fi despagubite.

Astfel, in cazul firmei Flagas S.R.L. a fost instituit sechestru pe mai multe imobile: cinci in judetul Botosani, patru in judetul Calarasi, 28 in judetul Dâmbovita, sase in judetul Giurgiu, 19 in judetul Ilfov, unul in judetul Olt.

De asemenea, a fost pus sechestru pe un imobil situat in Bucuresti si sapte conturi bancare ce apartin unuia dintre patroni, respectiv sapte imobile situate in Bucuresti si opt conturi bancare, in cazul celui de-al doilea inculpat. (V.E.)

Leave a Reply