Cine este procuroarea „tinerica si frumoasa” care a coordonat flagrantul din dosarul spagii de 1,25 milioane de lei primita de liderul PSD Vaslui

Procuroarea care l-a prins cu spaga in portbagaj pe Dumitru Buzatu si a pus capat unei ”domnii” de trei decenii a acestuia in judetul Vaslui se numeste Cristina Chiriac, este sefa DNA Iasi, si poate fi vazuta in inregistrarile de la momentul flagrantului.


”Doamna procuror, tinerica si foarte frumoasa”, asa cum au caracterizat-o satenii, care au devenit, fara voia lor, martori la flagrant, provine din judetul Vaslui si are radacini in comuna Zapodeni, acolo unde familia Buzatu detine mai multe proprietati si o ferma pomicola, potrivit aloiasi.ro.

In anul 2013, Cristina Chiriac a mostenit, alaturi de mai multe rude, o casa de locuit in suprafata de 70 mp, un teren intravilan de 2.884 mp si unul agricol de 7.116 mp, pe raza comunei Zapodeni, la circa 15 km de municipiul Vaslui.

Dumitru Buzatu si-a facut ferma la Zapodeni si a cumparat mai multe hectare de teren. Buzatu detine cinci imobile, cu suprafete cuprinse intre 63 mp si 520 mp, un teren agricol de 33.614 mp, unul intravilan de 709 mp si unul extravilan (in circuitul civil), de 708 mp. Alte doua terenuri, tot in Zapodeni, de 5.848 mp si de 7.173 mp au ajuns anul trecut la fiul lui Dumitru Buzatu, prin contract de donatie. Informatia apare in declaratia de avere a lui Tudor Buzatu, in calitate de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Comuna Zapodeni are aproximativ 3.700 de locuitori si o suprafata totala de 10.116 hectare. Localitatea este controlata traditional de PSD, care si-a adjudecat toate alegerile pentru functia de primar, in ultimele trei decenii.

Cristina Chiriac a ajuns la DNA Iasi, dupa ce a fost detasata de la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, in august 2015. Anterior, ea a mai lucrat la Parchetul Barlad si la DIICOT, Serviciul Teritorial Vaslui. La momentul transferului, femeia care l-a arestat pe Dumitru Buzatu avea doar patru ani de experienta ca procuror.

In 2018, Cristina Chiriac a candidat prima data la sefia DNA Iasi, insa ea s-a retras ulterior din competitie, invocand motive personale. Totusi, in ianuarie 2022, Chiriac a fost numita provizoriu in fruntea acestui serviciu, iar in luna mai a fost votata in unanimitate de membrii CSM pentru definitivarea pe post.

Cristina Chiriac a ajuns la DNA Iasi, dupa ce a fost detasata de la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, in august 2015. Anterior, ea a mai lucrat la Parchetul Barlad si la DIICOT, Serviciul Teritorial Vaslui. La momentul transferului, femeia care l-a arestat pe Dumitru Buzatu avea doar patru ani de experienta ca procuror.

In 2018, Cristina Chiriac a candidat prima data la sefia DNA Iasi, insa ea s-a retras ulterior din competitie, invocand motive personale. Totusi, in ianuarie 2022, Chiriac a fost numita provizoriu in fruntea acestui serviciu, iar in luna mai a fost votata in unanimitate de membrii CSM pentru definitivarea pe post.

La acea vreme, presa locala a caracterizat ca ”discutabile” rezultatele Cristinei Chiriac, dupa ce mai multe dosare instrumentate de ea au esuat, printre motive aflandu-se si faptul ca rechizitoriul era alcatuit pe baza unor interceptari ale SRI, respinse de judecatori.

Sefa DNA este casatorita cu judecatorul Adrian Chirac, de la Curtea de Apel Iasi, despre care publicatia Dezvaluirea a scris ca este nepotul lui Ghiorghe Chiriac, fost director la Comcereal Vaslui, companie controlata de omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Ghiorghe Chiriac si Adrian Porumboiu au fost cercetati pentru dare de mita, intr-un dosar care l-a vizat pe Remus Mitrea, fost sef al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui. Dosarul a fost instrumentat de DNA Iasi, in 2018, acelasi an in care Cristina Chiriac a renuntat sa mai candideze la sefia serviciului, si s-a incheiat cu o ordonanta de clasare si o disjungere la Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui, acolo unde cazul s-a inchis definitiv. (V.E.)

Leave a Reply