Lansare de carte la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara: „Vincentiu si Victor Babes, figuri stralucite ale Banatului”, semnata de Sabin Ionel

Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara si Editura „Victor Babes” anunta lansarea volumului intitulat „ Vincentiu si Victor Babes, figuri stralucite ale Banatului”, semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.


Evenimentul va avea loc in data de 7 decembrie 2023, ora 17, in Amfiteatrul „Pius Brinzeu” (Sala Senatului), et. 1, la sediul Medicina 1 din Piata Eftimie Murgu nr. 2.

Amfitrion al evenimentului va fi Prof. Dan V. Poenaru, director general al Editurii „Victor Babes”, iar alaturi de autor vor lua cuvantul prof. univ. dr. Octavian Marius Cretu, rectorul UMFVBT, prof. univ. dr. Marius Raica si prof. univ. dr. Alexandru Ruja.

Scriitor, cercetator, istoric, publicist, fost director al Editurii Politehnica, dar si profesor emerit la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Politehnica din Timisoara, Sabin Ionel este semnatar al mai multor volume, precum „Profesorii” (2002), „Seniorii”, „Interviuri” (2004), „Polifonie”, „Poeme” (2006), „Generatia”, „Interviuri” (2010), „Romania in Quonotations” (2010), „Asteptarea” (2011), „Departarile” (2012), „Paradigma elena” (2015) si multe altele, cea mai recenta fiind „Satul ca obarsie”, volum aparut in acest an la Editura Politehnica, despre istoria familiei Babes.

Cea mai recenta aparitie editoriala a profesorului Sabin Ionel – „Vincentiu si Victor Babes, figuri stralucite ale Banatului”, o editie ingrijita de profesorul Dan V. Poenaru, este o contributie la promovarea culturii in Banat, reprezentand, totodata, un volum de referinta pentru universitatea noastra, care poarta cu mandrie numele savantului Victor Babes, unul dintre cei mai renumiti oameni de stiinta, cunoscut si recunoscut in toata lumea.

Un pionier in medicina si biologie, Victor Babes a fost creatorul scolii romane de morfopatologie si microbiologie, a introdus principiul serovaccinarii si a inventat diverse saruri si vaccinuri pentru prevenirea si combaterea in masa a unor boli transmisibile, devenind unul dintre promotorii activi ai medicinei sociale din Romania si nu numai.

Victor Babes s-a nascut la 28 iulie 1854, la Viena, insa studiile gimnaziale le-a facut la Lugoj, tatal sau, Vincentiu Babes, fiind o personalitate a vietii politice si culturale din Banat, cunoscut avocat, profesor, ziarist, om politic si membru fondator al Academiei Romane, care s-a nascut in satul banatean Hodoni, in 1821, la circa 20 km de Timisoara. (Diana Mihai, ofiter de presa UMF Timisoara)

Leave a Reply