Protest! Mii de oameni s-au adunat in centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare si locale

Mii de oameni s-au adunat, duminica, 24 decembrie, in centrul Belgradului, intr-un protest antiguvernamental pentru a cere anularea alegerilor parlamentare si locale in urma cu o saptamana, despre care observatorii internationali au considerat ca s-au bazat pe falsuri electorale.


Partidul Progresist Sarb (SNS), aflat la guvernare si dirijat de presedintele Aleksandar Vucic, a castigat 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate de weekendul trecut, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale de stat.

O misiune internationala de monitorizare a declarat luni, 18 decembrie, ca SNS a castigat un avantaj nedrept prin prejudecatile media, influenta necorespunzatoare a presedintelui Aleksandar Vucic si neregulile la vot, cum ar fi cumpararea de voturi, relateaza Reuters.

Vucic sustine, pe de alta parte, ca alegerile au fost corecte.

Duminica, 24 decembrie, politia a tras cu gaze lacrimogene, spun martorii, dupa ce multimea a incercat sa patrunda in sediul primariei din Belgrad, unde isi are sediul comisia electorala centrala. Unii dintre protestatari au atacat cladirea si au spart geamuri. „Vucic, hotul!”, au scandat protestatarii.

Alianta de opozitie de centru-stanga Serbia Impotriva Violentei a ocupat locul al doilea in alegeri, cu 23,56% din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia, pe locul al treilea, cu 6,56%. Srdjan Milivojevic si Vladimir Obradovic de la coalitia Serbia Impotriva Violentei au incercat sa deschida usa primariei, dar nu au reusit sa intre, in timp ce multimea a strigat „Intra, intra!” si „Nu te preda!”. Un alt membru al partidului de opozitie, Marinika Tepic, a intrat in greva foamei de la alegeri pentru a cere anularea acestora. (Mara Ion)

Leave a Reply