Directoarea Spitalului Judetean Botosani, retinuta de procurorii DNA pentru luare de mita! Tribunalul Suceava a decis punerea de indata in libertate si plasarea in arest la domiciliu

Monica Adascalitei, managerul Spitalului Judetean de Urgenta ”Mavromati” Botosani, a fost retinuta de procurorii DNA Suceava pentru doua fapte de luare de mita si trafic de influenta.


Ea este suspectata ca a primit de la trei persoane sume intre 5.000 si 10.000 de lei pentru a aproba angajarea unei persoane, transferul alteia si a-si exercita influenta pentru incheierea unui contract de prestarii de servicii medicale.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, miercuri, ca in dosarul in care se fac cercetari privind comiterea, in perioada 2018-2023, de catre functionari publici a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, in contextul fraudarii unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi si al transferurilor de personal medical in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta ”Mavromati” Botosani, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand din 19 martie, a inculpatei Monica-Delia Adascalitei, manager al Spitalului Judetean de Urgenta ”Mavromati” Botosani, pentru luare de mita (doua fapte) si trafic de influenta.

”In lunile octombrie si decembrie 2023, inculpata Adascalitei Monica-Delia, in calitatea mentionata mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse intre 5.000 lei – 10.000 lei, pentru:

  • a aproba angajarea unei persoane in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Mavromati” Botosani pe un post de medic cu competente limitate,

  • a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unitati medicale din orasul Saveni la Spitalul Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani,

  • a-si exercita o presupusa influenta pe care ar fi pretins ca o are asupra subordonatilor sai si pe care ar fi promis ca-i va determina sa incheie cu o persoana un contract de prestari servicii medicale. Influenta s-ar fi dovedit una reala, persoana respectiva incepandu-si activitatea la inceputul lunii noiembrie 2023, in baza unui contract de prestari servicii, incheiat pe o perioada determinata”, a aratat DNA.

Inculpatei Adascalitei Monica-Delia i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Miercuri, Monica Adascalitei a fost prezentata judecatorului de drepturi si libertati de la Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, insa instanta a respins propunerea procurorilor. In schimb, a decis masura arestului la domiciliu pentru managerul Spitalului Judetean de Urgenta ”Mavromati” Botosani.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie.

Marti, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, au fost facute perchezitii domiciliare in doua locatii din municipiul Botosani, din care una era sediul unei institutii publice. (V.E.)

Leave a Reply