Reactia medicului Dorel Sandesc, dupa moartea celor 17 pacienti la Sectia ATI a spitalului Sfantul Pantelimon din Bucuresti: „Doctorii s-au unit intr-o actiune criminala ca sa-si omoare pacientii?”

Medicul timisorean Dorel Sandesc, prim-vicepresedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, a comentat la Digi TV ancheta de amploare declansata la spitalul Sfantul Pantelimon din Bucuresti, in urma decesului a 17 pacienti internati la Terapie Intensiva.


Rudele pacientilor decedati acuza faptul ca acestia ar fi primit tratament in doze mult sub necesar, ceea ce a dus la moartea lor. Conducerea spitalului neaga ca ar fi vorba de de o mana criminala. Primele rapoarte vor fi gata saptamana viitoare.

In acest context, Dorel Sandesc spune ca dozele de noradrenalina care se administreaza pacientilor pot diferi foarte mult in functie de caracteristicile acestora. De asemenea, a explicat ca acuzatiile i se par absurde, pentru ca „cei de la ATI se ocupa cu salvarea vietilor omenesti aflate in pericol”.

Intrebat daca se poate verifica daca a fost data o doza mai mica pacientilor decat necesarul, medicul a explicat ca „asta e cheia problemei”.

„Asta e cheia problemei, doza de noradrenalina, si poate fi verificata in documente, in sistemul electronic al spitalului. Acest medicament are o particularitate cu totul deosebita, in sensul in care doza recomandata variaza foarte mult, doza maxima fata de doza minima poate fi de 300 de ori mai mare si sa fie in range-ul dozelor corecte, pentru ca e un medicament puternic si are efectul in functie de caracteristicile pacientului, astfel incat medicul trebuie sa adapteze doza la fiecare pacient. Asta face paradoxul aparent ca, de exemplu, aceeasi doza, sa zicem 10 micrograme, data la doi pacienti, sa fie ok la unul, dar sa nu fie ok la celalalt”, a mai declarat Dorel Sandesc, seful sectiei ATI din cadrul Spitalului Judetean Timisoara si prim-vicepresedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva.

Medicul a atras atentia ca medicamentul, in doza prea mare, poate produce efecte grave. „De aceea, e foarte greu sa acuzi generalizator ca toti pacientii au primit doze incorecte. Trebuie un nivel de expertiza serios, ca sa poti trage concluzia aceasta. Asta ma face sa cred ca aceasta acuzatie e cel putin suspecta, pentru ca nu poate sa aiba o baza stiintifica, mai ales ca inteleg ca a fost facuta de o asistenta care nu are expertiza necesara”, a mai afirmat el.

Sandesc a mai adaugat ca „fara indoiala ca pare un numar foarte mare cand auzi cifra izolata, dar in ATI rata deceselor nu e una constanta”.

„Exista o medie a deceselor si la nivelul spitalului, care include si decesele din ATI. Se mentine in aceeasi limita, dar exista o dinamica in functie de pacientii care sunt intr-o perioada. Toate sectiile au avut perioade cu mai multe decese decat media anuala. Acest numar nu poate constitui in sine un cap de acuzare. Sigur ca trebuie sa atraga atentia, dar acest lucru se face, de obicei, pentru a analiza si a vedea care e cauza”, a mai declarat medicul.

Medicul spune ca deshumarea pacientilor ar putea aduce date Intrebat si daca ar fi avut sanse pacientii sa traiasca daca ar fi primit o doza corespunzatoare el a raspuns ca asta arata simplificarea extraordinar de grava a acestui subiect.

„E greu sa spui ca au murit dintr-o anumita cauza. Acest lucru va fi dovedit in mod clar de expertizele care se fac, dar, dincolo de doze, mai este si celalalt aspect, uman. Ce inteleg eu e ca se acuza ca un grup de doctori s-au unit intr-o actiune criminala ca sa-si omoare pacientii. Este oare posibil sa acceptam ca e asa ceva? Absurditatea acestei viziuni mi se pare incredibila. Nu cred ca putem sa concepem ca asa ceva se intampla. Cu cine? Cu specialistii care au ca obiectiv specific salvarea de vieti omenesti aflate in pericol? Cu asta ne ocupam noi, cei de la ATI”, a mai spus Dorel Sandesc.

El a mai adaugat ca dezgroparea pacientilor ar putea aduce date importante in cadrul anchetei.

„Ar putea aduce date, fara indoiala, pentru ca poate sa arate ce patologii asociate, grave, unele incompatibile cu viata au avut acesti pacienti si asta ar putea arata tabloul si ce perspective ar fi avut sa supravietuiasca. Se va decide doar de catre echipa de experti”, a conchis Dorel Sandesc, seful sectiei ATI din cadrul Spitalului Judetean Timisoara si prim-vicepresedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, la Digi24. (I.P.)

 

Leave a Reply