Procurorul general Alex Florenta, obligat sa redeschida ancheta intr-un caz musamalizat! Jurnalista Emilia Sercan repune pe rol dosarul sau de kompromat

Jurnalista Emilia Sercan a anuntat luni ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a obligat Parchetul General sa redeschida ancheta in dosarul sau de kompromat privind fotografiile personale publicate pe internet, un dosar pe care procurorii l-au inchis anul trecut fara sa trimita pe nimeni in judecata.


O prima victorie in instanta in dosarul de kompromat! Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, astazi, sa admita, in parte, plangerea prin care am contestat solutia de clasare a dosarului in care l-am acuzat pe fostul ministru de Interne Lucian Bode de favorizarea infractorului, abuz in serviciu si omisiunea sesizarii in dosarul de kompromat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat in parte ordonanta de clasare si mi-a admis plangerea in ceea ce priveste clasarea infractiunii de favorizarea faptuitorului si a decis trimiterea cauzei la procuror, pentru a completa urmarirea penala”, a scris Emilia Sercan pe o retea sociala.

”Asadar, un judecator de la Inalta Curte a constatat ca plangerea mea de favorizare a infractorului a fost indreptatita si ca in legatura cu aceasta plangere nu s-au facut acte de urmarire penala corespunzatoare. A constant, asadar, exact ceea ce am reclamat in tot acest timp: ca se incearca ingroparea dosarului fara sa fie facuta o minima cercetare.

Acest dosar a fost instrumentat de procurorul Mihai Hondor, de la Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului General, care l-a clasat dupa ce m-a audiat pe mine, iar apoi l-a audiat pe Bode, fara sa mai faca niciun alt act de urmarire penala.

In plangerea mea am aratat cum, dupa ce i-am reclamat ministrului de Interne ca o proba pe care am dat-o politiei a fost scursa dintr-un dosar penal si publicata pe site-ul infractorului Cristian Rizea, doua ore mai tarziu a fost publicat un text clona cu cel de pe site-ul lui Rize pe un alt site, intitulat patrianoastra[.]com.

Acest articol a fost antedatat pentru a crea impresia ca a fost publicat cu circa cinci ore inainte ca eu sa fi dat proba politiei. Prin inchiderea dosarului anul trecut, in februarie, Parchetul General a incercat musamalizarea efectiva a dosarului, decizia, asa cum am mai spus, fiind una mai degraba politica.

Dosarul urmeaza sa fie restituit acum Parchetului General, condus de spilcuitul domn Alex Florenta, care ii tine trena ministrei liberale a justitiei prin mai toate turneele ei externe in tari mai mult sau mai putin exotice. Un an si doua luni – atata timp am pierdut cu acest dosar pentru a demonstra evidenta, ca Parchetul General nu si-a facut treaba si a incercat sa il protejeze pe Lucian Bode”, a mai scris Sercan.

Context

In iulie 2023, APADOR-CH si alte 18 organizatii i-au cerut procurorului general Alex Florenta sa actioneze in cazul Emiliei Sercan si sa dispuna stergerea unor fotografii personale ale acesteia de pe site-ul unei societati detinute de Alexandra Pacuraru, moderatoare Realitatea TV. Pozele sunt tinute pe site de peste un an. Cele 19 ONG-uri au transmis un memoriu Parchetului General, in atentia noului sef al institutiei, venit in functie la finalul lunii martie a acestui an. Memoriul integral poate fi consultat aici.

Parchetul General ar fi cerut la finalul lunii iulie un control in cazul pozelor, a transmis Parchetul General, fara nicio alta mentiune ulterioara pana in prezent.

La finalul lunii octombrie, o noua scrisoare deschisa a fost adresata procurorului general, caruia ActiveWatch, Institutul International de Presa (IPI), Reporteri fara Frontiere (RSF), Federatiei Europene a Jurnalistilor (EFJ), Centrului European pentru Presa si Libertate Media (ECPMF), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT) si Centrului pentru Jurnalism Independent (CIJ) au condamnat ”ancheta neglijenta si plina de erori in cazul infractiunilor comise impotriva jurnalistei Emilia Sercan”, potrivit unui comunicat de presa asumat de organizatiile mentionate.

La o luna dupa ce a dezvaluit ca Nicolae Ciuca, pe atunci prim-ministru al Romaniei, si-a plagiat teza de doctorat, Emilia Sercan a descoperit ca 5 fotografii personale i-au fost furate si incarcate pe 31 de site-uri pentru adulti.

O proba pe care Sercan a dat-o politiei pentru a se investiga furtul fotografiilor si violarea vietii private a fost publicata on-line, la 40 de minute dupa ce a parasit sectia de politie, iar ulterior a fost preluata si distribuita pe circa 80 de site-uri, in cadrul unei evidente campanii de denigrare. Exista suspiciuni puternice, bazate pe date, care indica o scurgere a fotografiilor de la politie catre mass-media care le-a republicat”, se mai arata in comunicat. (I.P.)

Sursa: G4Media

Leave a Reply