Zaher Iskandarani a scapat de inchisoare! Tribunalul Bucuresti a constatat ca pedeapsa aplicata “Printului Banatului” s-a prescris

Zaher Iskandarani, celebrul contrabandist de tutun si alcool supranumit si printul Banatului, pare sa fi scapat condamnarea la 5 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Tribunalul Bucuresti i-a admis, la termenul din 26 aprilie, contestatia la executare si a anulat mandatul de executare a pedepsei, dupa ce s-a constatat implinirea termenul de prescriere a executarii pedepsei.


Admite contestatia la executare formulata de catre petentul condamnat Iskandarani Zaher. Constata intervenita prescriptia executarii pedepsei de 5 ani inchisoare aplicata condamnatului Iskandarani Zaher prin sentinta penala nr. nr. 694/10.10.2012 pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a penala in dosarul nr. 21649/3/2006, astfel cum a fost modificata prin decizia penala nr. 431/A/04.04.2014 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a penala.

Dispune anularea M.E.P.I. nr. 1298/13.06.2017 emis de Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a penala si a tuturor formelor de executare subsecvente emise in baza sentintei penale nr. 465/07.03.2017 a Tribunalului Bucuresti – Sectia I Penala, definitiva prin decizia penala nr. 262/CO/08.06.2017 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a II a Penala, mandatul european de arestare nr. 35/26.06.2017 si solicitarea de dare in urmarire internationala nr. 35/26.06.2017 emise de Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a penala. Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicare”, se mentioneaza in Hotararea nr. 567/2024, pronuntata in 26.04.2024.

Reamintim ca Zaher Iskandarani a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare, in aprilie 2014, in dosarul de contrabanda cu tigari in care a fost judecat pentru ca a prejudiciat statul cu circa doua milioane de lei. In același dosar au fost condamnate, la cate 3 ani de inchisoare cu executare, alte doua persoane de origine araba. Potrivit deciziei CAB, cei trei condamnati din dosar au fost obligati sa plateasca aproape 1,9 milioane de lei, plus dobanzile aferente acestei sume, catre ANAF.

Decizia Curtii de Apel a venit dupa ce, in 10 octombrie 2012, Tribunalul Bucuresti a dispus achitarea lui Zaher Iskandarani. Tot atunci, instanta a decis incetarea procesului impotriva lui Eugen Iovescu, dupa ce acesta a decedat.

Zaher Iskandarani a fost trimis in judecata, in 15 iunie 2006, fiind acuzat de infractiuni privind operatiunile vamale ilicite cu utilaje de productie a tigarilor si alcoolului, in afara antrepozitului fiscal, precum si ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape doua milioane de lei noi (aproape 580.000 de euro).

Anchetatorii au stabilit ca, incepand din 1990, Iskandarani a avut un rol important in contrafacerea si contrabanda cu tigari, fiind proprietarul unei fabrici din localitatea Jimbolia, judetul Timis. Potrivit acestora, tigarile erau destinate atat pietei din Europa de Vest, cat si Orientului Mijlociu. Tutunul era livrat de la o firma din Liban, care ar fi controlata de familia lui Iskandarani.

Probele administrate au aratat implicarea lui Zaher Iskandarani, Iovescu Eugen si Ghannoum Obayda in contrabanda cu utilaje de productie de tigarete importate din Italia. Totodata, Zaher Iskandarani si-ar fi creat o retea de distributie a tigaretelor contrafacute, produse in fabrica de la Sacalaz.

In perioada 2004-2005, Zaher Iskandarani ar fi coordonat si controlat intreaga activitate a firmelor si fabricilor de tigarete, dar si de productia de alcool in fabrica de la Lenanheim, judetul Timis. La sfarsitul anului 2005, in urma unor perchezitii la fabricile si domiciliile lui Zaher si a celor trei complici, anchetatorii au descoperit matrite, trimbre fiscale romanesti falsificate, cantitati mari de tigari si cartoane pentru pachete.

Zaher Iskandarani a fost arestat preventiv in 2005, tot pentru acuzatii legate de contrabanda cu tigari si alcool, ulterior fiind eliberat. El este cercetat de procurorii DIICOT Timisoara si intr-un dosar privind furtul de energie electrica. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat de Iskandarani in dosarul furtului de curent electric a fost de 25.000 de lei. (G.I.)

Leave a Reply