Invatamant dual in Timisoara: Cinci licee, un colegiu tehnic si 61 de companii pun la dispozitia absolventilor de gimnaziu 403 locuri

Primaria Municipiului Timisoara, impreuna cu ceilalti membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social deruleaza o campanie de informare cu privire la oportunitatile oferite de invatamantul dual.


In cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare in scoli din Timisoara si judet si vor fi distribuite materiale informative inclusiv la evenimentul „Targul liceelor” din data de 15 mai.

Municipalitatea, Inspectoratul Scolar, unitatile de invatamant si operatorii economici isi propun sa constientizeze elevii, profesorii si parintii cu privire la avantajele pe care le ofera aceasta forma de educatie, sansele crescute pe care absolventii le au pentru viitor, dar rolul sau fundamental in stimularea dezvoltarii economice.

Elevii care opteaza pentru aceasta forma de educatie beneficiaza de bursa lunara, masa si cazare gratuite.

In anul scolar 2024 – 2025, in Timisoara, oferta educationala din domeniul invatamantului dual pune la dispozitia absolventilor de gimnaziu 403 locuri. 6 unitati de invatamant si 61 de companii sunt implicate in procesul de formare a viitorilor practicieni.

Scolile timisorene care ofera forme de pregatire de tip dual sunt:

Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timisoara

Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”

Liceul Tehnologic Electrotimis Timisoara

Liceul Tehnologic Azur Timisoara

Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timisoara

Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timisoara

Meseriile pe care tinerii le pot invata sunt extrem de diverse si cautate pe piata muncii, de la specializari in domeniul electronicii, la cele din comert si alimentatie, auto sau cel al industriei chimice.

Invatamantul dual este o forma de educatie bazata pe un contract intre un elev, un operator economic si o unitate de invatamant si care asigura viitorilor liceeni posibilitatea de a invata o meserie in contexte practice.

Astfel, pregatirea practica detine ponderea principala in procesul educativ, ajungand la peste 70% din timp in ultimul an de studiu. Elevii au posibilitatea de a face practica la operatorul economic inca din primul an de studiu.

Mai multe informatii despre oportunitatile de invatamant dual in Timisoara pot fi accesate la urmatorul link: https://www.primariatm.ro/invatamant-dual-timisoara.

Tot pentru a sustine invatamantul dual, Primaria Timisoara a semnat contractul de proiectare – pentru realizarea investitiei „Campusul regional integrat pentru invatamant dual Vest Timisoara”. Investitia este facuta cu finantare prin PNRR.

Primaria pune la dispozitie un teren de trei hectare in Calea Buziasului, va realiza constructia si va asigura co-finantarea proiectului. Proiectul Campusului dual de interes regional a castigat o finantare in valoare de 20,8 milioane de euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) – Componenta C15 – Educatie, la care se adauga o co-finantare din bugetul local de aproximativ 5,8 milioane de euro.

Finantarea a fost accesata de Consortiul Regional pentru Invatamant Dual Vest Timisoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timisoara – lider de proiect –  constituit special in acest scop si format din 31 de parteneri – Primaria Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea de Stiintele Vietii Regele Mihai I Timisoara, Inspectoratul Scolar, 7 licee, 16 companii si 3 asociatii ale mediului de afaceri. (Primaria Timisoara, Serviciul Comunicare)

Leave a Reply