Judecatorii au lefuri prea mici? Presedintele Judecatoriei Ploiesti isi compara salariul cu cel al frizerilor sau taximetristilor

Reprezentantul judecatorilor de la instantele locale in Consiliul Superior al Magistraturii se plange pe retelele de socializare ca este prost platit. Mai mult, el si-a comparat salariul cu cel al unui taximetrist sau frizer, in conditiile in care statul roma deconteaza doar 70 de lei pentru fiecare dosar.


In postarea sa, Alin Ene, fost presedinte al Judecatoriei Ploiesti, afirma ca cei 70 de lei se pot traduce in doua tunsori barbatesti, doua meniuri la fast food, doua curse de taxi sau in activitatea sa pentru un an, intr-un dosar inregistrat la judecatorie.

Tot magistratul spune ca, in 2023, venitul net lunar al unui judecator era de 8.493 de lei, bani la care se adauga norma de hrana, in valoare de 202 lei.

Culmea este ca, in ultima declaratie de avere, din 2022, Ene avea salariul net anual de peste 173.000 de lei. In plus, barbatul primise peste 54.000 de lei pentru „diferente salariale, dobanzi legale”. Adica, dupa ce a dat statul in judecata pentru recalcularea salariului si a castigat.

Realitatea in cifre, dincolo de emotii, exagerari si dezinformari. 70 lei = 2 tunsori barbatesti = 2 meniuri fast food = 2 curse taxi/ ride sharing = activitatea judecatorului pentru un an intr-un dosar inregistrat la judecatorie.

In anul 2023, venitul net lunar al unui judecator definitiv la inceput de cariera la judecatorie era de 8.493 de lei. Pentru o perioada, la acesta se adauga, potrivit legii, norma de hrana in valoare de 202 lei.

In acelasi an, fiecarui judecator de la judecatorie i-a revenit spre solutionare un numar mediu de 1454 de dosare. Din cele doua date rezulta un salariu net anual de aproximativ 70 lei/dosar. O fi mult? O fi putin? E greu de spus, neexistand un mercurial al salariului cuvenit judecatorului pentru fiecare dosar.

Desigur, este de competenta celorlalte doua puteri in stat sa analizeze cat valoreaza munca depusa de un judecator si cat este dispus statul sa plateasca pentru aceasta munca, apoi sa gaseasca justul echilibru intre cele doua.

Nu ne plangem, nu ne lamentam, dar trebuie sa asiguram posibilitatea unei informari corecte si reale intr-un noian de informatii denaturate, exagerate sau de-a dreptul false, rostogolite in spatiul public si in online. Asta pentru cine este capabil sa vada dincolo de senzational si de adevaruri servite la cheie si este dispus sa cerceteze singur pentru a ajunge la adevar.

Certitudinea: Cat platesti la frizeria de cartier pentru doua tunsori? Cat dai pe doua meniuri fast-food? Cat platesti pentru doua curse unui sofer de taxi/ ride sharing? Atat plateste statul intr-un an unui judecator pentru fiecare dosar pe care il are de solutionat!”, se arata in postarea magistratului. (V.E.)

2 thoughts on “Judecatorii au lefuri prea mici? Presedintele Judecatoriei Ploiesti isi compara salariul cu cel al frizerilor sau taximetristilor

  1. Dar eu zic ca magistratii sa isi stabileasca ei singuri onorariul pentru fiecare dosar solutionat. Ciumpalacul asta n-a lucrat nimic nici ca politist, nici ca judecator. In prezent presedinte judecatorie + membru CSM = 40000+. Nu stiu ce 70 lei viseaza.

  2. Pingback: My Homepage

Leave a Reply