Doi candidati la presedintie, respectiv Sebastian Constantin Popescu, din partea Partidului Noua Romanie, si Cristian Vasile Terhes, sustinut de PNCR, solicita anularea primului tur al alegerilor prezidentiale.
Potrivit site-ului CCR, Cristian Terhes si Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare cate o solicitare avand ca obiect “anulare alegeri prezidentiale in cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.
Asta inseamna ca in urmatoarea perioada judecatorii de la Curtea Constitutionala trebuie sa analizeze argumentele pe care le-au adus cei doi in aceste contestatii, pentru ca legea este clara cand vine vorba despre anularea votului, respectiv trebuie sa fie aduse dovezi certe in ceea ce priveste frauda sau alte nereguli care au influentat alegerile si care influenteaza si turul al 2-lea.
Potrivit legii, alegerile pot fi anulate in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda, iar ordinea candidatilor din al 2-lea tur sa fie influentata.
Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, sustine ca, in cazul in care exista motive intemeiate, Curtea Constitutionala poate anula primul tur al alegerilor prezidentiale.
Cele doua cereri au fost inregistrate miercuri si au fost trimise spre repartizare.
In prezent europarlamentar, Cristian Terhes a candidat din partea Partidului National Conservator Roman si a obtinut 95.782 voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, reprezentand 1,04%.
De asemenea, Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Romanie si a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentand 0,16% din totalul voturilor.
Dupa solutionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR valideaza rezultatul din primul tur. Pe 29 noiembrie incepe campania electorala pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.
Motivele invocate in contestatii
In contestatia depusa la CCR, Sebastian Constantin Popescu invoca urmatoarele motive:
„Rezultatul alegerilor prezidentiale din 24 noiembrie 2024 a fost stabilit in urma unei fraude comisa de candidatul independent Calin Georgescu, care a incalcat legea 334/2006 cu privire la finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, a ascuns sursele de finantare, a inselat electoratul printr-o campanie masiva in mediul online in care se promova drept omul mesianic care se lupta cu mainile goale si cu ZERO lei bani de campanie, cu intreg sistemul politic din Romania. S-a promovat drept candidatul corect si cinstit, numai bun de votat de romani, in timp ce el a fraudat legea electorala prin finantare ilegala a intregii campanii electorale, avand sustinere din afara granitelor tarii, din partea unor entitati statale cu scopul de a destabiliza Romania.”
„Rolul prevederilor legale cu privire la campania electorala este acela de a preveni orice imixtiune straina in alegerile interne ale Romaniei, ca sa nu permita altui stat sa finanteze candidati independeti si/sau partide politice si prin intermediul lor sa preia puterea in Romania.
Or, prin nedeclararea sureselor de finantare a propriei campanii electorale, Calin Georgescu, prin intermediul celor care se afla in spatele sau, a deturnat rezultatul democratic al alegerilor din Romania.
Un om care incalca legile statului roman, care accepta finantare si sprijin din afara Romaniei, un om care nu declara banii pe care-I primeste in campania electorala prezidentiala, un om care inseala romanii, NU POATE SA DEVINA PRESEDINTELE ROMANIEI”.
„Potrivit art. 28 din Legea nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, toate cheltuielile de campanie trebuie declarate public si justificat, pentru a asigura transparenta si corectitudinea competitiei electorale. Candidatul Calin Georgescu a declarat cheltuieli zero, desi campania sa a implicat o prezenta masiva pe retelele de socializare, cu mii de videoclipuri si materiale distribuite. Distribuirea si productia acestor materiale implica costuri semnificative (echipamente, logistica, personal), imposibil de acoperit fara resurse financiare consistente. Prin urmare, discrepanta dintre activitatea vizibila de campanie si lipsa cheltuielilor declarate reprezinta o incalcare grava a normelor legale”.
„Campania candidatului Calin Georgescu a utilizat un stil aparent „amatoricesc” pentru a crea iluzia unei sustineri populare naturale de care s-ar bucura candidatul la prezidentiale, insotite de mii de comentarii pe toate transmisiile live si videoclipurile postate, comentarii generate cu inteligenta artificala, care sa induca in randul romanilor cu drept de vot, ca el are parte de o sustinere masiva din parea electoratului.
Aceste tehnici pot include:
- Videoclipuri si postari realizate intr-un stil deliberat modest, pentru a simula autenticitatea si spontaneitatea fanilor.
Retele bine organizate de distribuire, care demonstreaza o coordonare centralizata. Aceasta este in contradictie cu declaratiile financiare oficiale si cu caracterul pretins spontan al campaniei.
Aceasta metoda reprezinta o forma de manipulare creand impresia ca are parte de o megasustinere populara in randul romanilor, afectand perceptia publicului si contravenind principiului transparentei in campaniile electorale”. (Mara Ion)