Cei mai importanti lideri europeni, reuniti la summitul organizat de urgenta la Londra de premierul britanic Keir Starmer, au convenit sa mentina sprijinul militar si financiar pentru Ucraina, in contextul razboiului cu Rusia. Presedintele interimar Ilie Bolojan, prezent la eveniment, a declarat ca statele europene sunt hotarate sa-si creasca bugetele pentru aparare si sa-si asume o responsabilitate mai mare in mentinerea securitatii continentului.
Intalnirea, organizata de premierul britanic Keir Starmer, a adus la aceeasi masa lideri din Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Polonia, Republica Ceha, Romania, Spania si Suedia. Alaturi de acestia au participat reprezentanti din afara blocului comunitar, precum Ucraina, Norvegia, Turcia si Canada, dar si oficiali de rang inalt, printre care secretarul general al NATO, Mark Rutte, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si presedintele Consiliului European, Antonio Costa.
Unul dintre subiectele principale ale discutiilor a fost asigurarea garantiilor de securitate pentru Ucraina si zona de est, care nu pot fi realizate fara sprijinul Statelor Unite. Totodata, s-a discutat despre importanta reluarii comunicarii dintre Ucraina si SUA pentru incetarea focului cat mai rapid.
Ilie Bolojan a declarat ca aceasta intalnire de la Londra a fost organizata cu scopul organizarii Consiliului European din data de 6 martie si a unei intalniri din 7 martie, cu tarile care nu fac parte din Uniunea Europeana.
Europa isi propune sa mentina ajutorul militar pentru Ucraina si presiunea economica asupra Rusiei cu scopul de a pune Kievul intr-o pozitie de forta, insa pentru realizarea acestui lucru este necessara sustinerea din partea Statelor Unite ale Americii.
Liderii prezenti la summit au convenit asupra a patru principii pentru acest plan:
- mentinerea fluxului de ajutor militar catre Ucraina cat timp razboiul este in desfasurare si intensificarea presiunii economice asupra Rusiei;
orice pace durabila trebuie sa garanteze suveranitatea si securitatea Ucrainei, iar Ucraina trebuie sa fie parte la orice negocieri de pace;
in eventualitatea unui acord de pace, liderii europeni vor avea ca obiectiv descurajarea oricarei viitoare invazii rusesti in Ucraina;
crearea unei „coalitii a celor dispusi” pentru a apara Ucraina si a garanta pacea in tara.
Acest plan va fi apoi discutat cu Statele Unite „si va fi pus in aplicare impreuna”, a mai spus Starmer, subliniind ca „Europa trebuie sa duca greul”, dar acordul are nevoie de sprijinul SUA.
„Suntem la o rascruce a istoriei. Acesta nu este momentul pentru mai multe discutii, este timpul sa actionam si sa ne unim in jurul unui nou plan pentru o pace justa si durabila”, a spus premierul britanic Keir Starmer, la finalul summitului care a avut loc la Londra. (Laura Ilioiu)
Sursa foto: PA Images / Alamy