“Sarmale si slanina pentru serotonina”, recomanda Camelia Burghele, la lansarea unei culegeri cu retete ale bucatariei traditionale

La Carturestiul din Piata Victoriei, ieri, 8 mai, de la ora 18, a fost infasurata in frunze de varza murata o prezentare apetisanta gata de a fi fiarta la foc mic pentru a crea un produs savuros ce ne induce fericire: „Sarmale si serotonina”.

Aceasta carte stiintifica, in ciuda numelui care poate starni impresii comice, scrisa de Camelia Burghele, este o abordare antropologica a bucatariei traditionale si o culegere de retete de sarmale preluate din satele salajene: „de la babele satului, sufletul trecutului”, cum declara autoarea.

Cum ai intrat in librarie, susotelile te inconjoara alaturi de rasetele si misunelile nerabdatoare ale celor prezenti pregatiti sa guste o sarma facuta ca la mama acasa. Invitatii Cameliei Burghele la aceasta lansare de carte, Adriana Babeti si Borco Ilin, au contribuit la crearea acestui mic locas, linistit unde te simteai de parca ai fi la o vorba la cafea cu domniile lor. Prezentarea a inceput, iar publicul a fost prins ca intr-o vraja de spusele moderatorilor.

Borco Ilin, sotul scriitoarei, dar si un autor la randul sau, a deschis discutia prin adresarea unei intrebari pertinente, care, cel mai probabil, se regaseste in mintea tutror celora care descopera aceasta carte: „Este o carte de retete? Este vorba de un act cultural? Este vorba de un act social? Ce este cu aceasta carte?”. I-a sugerat Adrianei Babeti sa puna aceasta intrebare, iar in amuzamentul celor prezenti, aceasta i-a raspuns ferm, razand „Nu. Vreau sa intreb altceva”.

Adrian Babeti a povestit putin despre „intrarea in lumea sarmalelor” si a sugerat autoarei: „As propune o harta a sarmalelor din Romania. Fiecare cu sarmala lui.”. Borco Ilin a completat idea, sustinand ca prin aceasta carte se poate face referire la o „sarmalizare a Romaniei”.

Camelia Burghele preia stafeta, s-a ridicat de pe scaun cu cartea in mana si cu un suras a spus: „Eu sunt fata cu pixul, cum a spus si Borco. Stau, cercetez si scriu”.

A raspuns apoi intrebarilor anterioare, declarand: „Este o carte de stiinta. Sunt un antropolog de teren, bat fiecare sat pas la pas si intreb fiecare baba care imi iese in cale despre ceea ce studiez si aflu lucruri cat mai inedite, mai interesante, mai savuroase.”. A spus pe un ton ferm, cu o voce puternica, privind publicul cu caldura. A adaugat ca „Sarmale si serotonina” este rezultatul a 30 de ani de cercetare in care a adunat aceste retete de sarmale de la femeiile invarsta dispuse sa ii ofere secretul prepararii celor mai bune sarmale.

A explicat si titlul cartii prin compararea sarmalelor cu „comfort food-ul Romaniei”. Astfel, „prin consumarea unei mancarii care ne ajuta sa ne simtim bine, sa fim in zona noastra de comfort se genereaza o descarcare de serotonina – hormonul fericirii”.

Subiectul sarmalelor este unul serios, excluzand partea umoristica a discutiei, Camelia Burghele a adaugat: „Fiecare baba in parte explica secretul sarmalei sale, ceea ce e fabulos si savuros. Exista o adevarata geometrie a sarmalelor, umpluturi de fel si chip, un anumit aranjament, traditii si culturii – sarmalele sunt foarte serioase.”. Cu toate acestea, modul de a explica cum se „construiesc” sarmalele, alaturi de zambetul si intonatia sa au tradat un mic raset din partea autoarei, care a generat un val de ras si printre cei care o ascultau.

Evenimentul s-a incheiat cu replica de impact a protagonistei serii, auzita in sunetul aplauzelor: „Make sarmale great again/ Sa aducem gloria sarmalelor inapoi”. (Ana-Maria Brehui)

Leave a Reply