Trofeul Festivalului – Concurs “Lada cu zestre” ajunge la Sannicolau Mare si Deta! VEZI castigatorii concursului la care au participat 56 de localitati din Timis

Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” din 2025 a fost o adevarata sarbatoare a traditiilor banatene, reunind in judetul Timis peste 1500 de artisti si 56 de localitati inscrise in competitie. Sannicolau Mare si Deta au izbutit, etalandu-si cu iscusinta atuurile culturale, performanta de obtine punctaje egale in revendicarea trofeului competitiei. Evenimentul s-a desfasurat intre 22 martie si 12 aprilie, in sapte centre zonale, sub organizarea Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis si al primariilor locale.

Cea de-a XVIII-a editie a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” a adus in prim-plan traditiile autentice banatene, printr-o competitie captivanta, in care comunitatile locale, ansamblurile folclorice, rapsozii populari, mesterii artizani, colectionari, gospodine iscusite, interpreti de muzica populara si instrumentisti s-au mobilizat, creand un spatiu de dialog de referinta pentru identitatea culturala locala.

Printre cei mai apreciati competitori s-au numarat ansambluri folclorice deja consacrate, dar si tineri interpreti aflati la inceput de drum, care au impresionat prin talent, daruire si autenticitate. Mesterii populari au completat tabloul traditiilor timisene cu expozitii de etnografie, icoane pe sticla, tesaturi, ceramica si sculpturi in lemn, demonstrand ca traditia poate fi pastrata vie prin creativitate si pasiune. Gustul timisean pastrat in retetele, ingalbenite de timp si  pastrate din generatie in generatie, a conturat multiculuralitatea unui spatiu cultural unic prin expozitii de gastronomie traditionala cu sute de preparate autentice.

Marele premiu al Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” ajunge la Sannicolau Mare si la Deta, cumuland un punctaj total 245 de puncte fiecare.

Clasamentul la sectiunea ”Laureati” este urmatorul: Premiul I – Junii Timisului cu 134 de puncte, Premiul II Ghilad cu 128 de puncte, Premiul III – Giarmata cu 126 de puncte, Mentiune – Checea cu 98 de puncte si un Premiu Special – Comlosu Mare cu 84 de puncte.

La sectiunea ”Zestrea Timisului”, premiul I ajunge la Boldur cu 90 de puncte, Premiul II la Faget cu 88 de puncte si Premiul III la Parta si Banloc cu 84 de puncte fiecare.

Rezultatele si clasamentul integral sunt disponibile  pe pagina de web a Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis:  www.cecart.ro.

Juriul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre,” editia a XVIII-a 2025 a fost alcatuit din urmatorii membri: la sectiunea coregrafie, maestrii Nicolae Stanescu si Marius Ursu, la muzical prof. dr. Marius Cirnu si prof. Remus Valungan, la sectiunea gastronomie prof. Marioara Pisat, la sectiunea expozitii – colectii muzeograf Emilian Popa si Alina Mafa, la sectiunea poezie dialectala – teatru dr. Adela Popa si Loredana Bindariu.

Participarea Ansamblului Profesionist „Banatul” la Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” 2025 a reprezentat unul dintre punctele forte de atragere a publicului si cele mai asteptate momente ale intregului eveniment. Renumitul ansamblu, cu o activitate artistica de prestigiu la nivel national, a adus pe scena autenticitatea, eleganta si vitalitatea folclorului banatean, oferind spectacole de referinta in toate cele sapte centre zonale ale festivalului.

Sub bagheta dirijorului Sebastian Rosca, orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” a acompaniat indragiti solisti ai cantecului banatean: Carmen Popovici- Dumbrava, Andreea Chisalita, David Crisan, Luminita Safta si Alexandru Brundean. Acestia au interpretat doine, jocuri si cantece populare din Banat, aducand in fata publicului fragmente autentice din mostenirea culturala a regiunii. Coregrafia spectacolelor a fost semnata de Floarea si Grigore Munteanu, care au reusit, prin montari scenice dinamice si expresive, sa puna in valoare atat costumele populare, cat si diversitatea dansurilor traditionale din zona Banatului. Reprezentatiile au fost primite cu entuziasm de publicul local si au contribuit la atmosfera de sarbatoare si mandrie comunitara din fiecare localitate gazda.

Prin prezenta sa la programul cultural „Lada cu Zestre”, Ansamblul Profesionist „Banatul” nu doar ca a sustinut eforturile locale de conservare a traditiilor, ci a si inspirat noile generatii de artisti sa imbratiseze valorile folclorice autentice. Ansamblul a demonstrat, inca o data, ca traditia traieste prin arta de calitate si dedicare.

Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” este cel mai amplu program cultural de prezervare si relansare a traditiilor autentice banatene. Evenimentul a fost posibil cu  finantarea Consiliului Judetean Timis si a fost organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, coordonat de managerul Liliana Laichici, in parteneriat cu primariile si consiliile locale din judetul Timis. (I.P.)

Leave a Reply