Universitatea Politehnica Timisoara a gazduit, in perioada 16-18 mai 2025, cea de-a XXVI-a editie a Sesiunii de Comunicari Stiintifice a Cercurilor Studentesti, eveniment organizat de Organizatia Studentilor Maghiari din Timisoara, cu sprijinul UPT, al Fundatiei Politehnica, al Societatii Muzeului Ardelean si al Universitatii Obuda din Ungaria.
Scopul conferintei este de a incuraja activitatile cluburilor stiintifice studentesti si de a oferi studentilor un spatiu pentru a-si prezenta proiectele de cercetare.
De remarcat este faptul ca evenimentul a fost initiat in 1999 de prof.univ.dr.ing. Levente Kovacs, rectorul Universitatii Obuda din Budapesta/Ungaria, absolvent al Universitatii Politehnica Timisoara, in perioada in care era inca student.
In cadrul ceremoniei de deschidere, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a declarat ca, din multitudinea de evenimente organizate de institutia pe care o conduce, acesta este unul special, in care prieteni din Romania si Ungaria se intalnesc, colaboreaza, ceea ce contribuie la dezvoltarea ambelor tari. La randul sau, rectorul Universitatii Obuda, prof.univ.dr.ing. Levente Kovacs, a multumit prietenilor din UPT pentru sprijinul acordat in fiecare an acestei conferinte, evidentiind relatia foarte buna de colaborare pe multiple planuri.
Tot in cadrul ceremoniei de deschidere, au adresat mesaje prof.dr.habil. Tamas Weiszburg, presedintele Consiliului National al Cercurilor Stiintifice Studentesti din Ungaria, prof.em.dr.ing. Ivan Bogdanov, presedintele executiv al Fundatiei Politehnica Timisoara, acad. Bitay Enikő, presedintele Societatii Muzeului Ardelean, prof.dr.ing. Domokos Jozsef, rectorul Universitatii Sapientia si prof.dr.ing. Nagy-Gyorgy Tamas, de la UPT, co-presedintii conferintei, si studenta Győrfi Krisztina, de la UPT, organizatorul principal al conferintei.
Conferinta a reunit circa 150 de participanti, studenti si specialisti, membri ai celor 8 jurii de specialitate, aferente celor 8 sectiuni ale conferintei: Automatizari si Informatica Aplicata, Inginerie Mecanica, Inginerie Civila si Arhitectura, Inginerie Chimica, Inginerie Electrica, Sectiunea Tehnologiilor Verzi (unde au fost asteptate solutii inovatoare si eficiente de la reprezentanti ai diverselor domenii ingineresti care sa contribuie la construirea unui viitor mai sustenabil), sesiune de postere (pentru elevii de liceu si studentii din anul I de universitate).
In fata celor 8 jurii de specialitate au fost sustinute de catre studenti 63 de lucrari stiintifice, rezumatele acestora fiind cuprinse si intr-un volum al conferintei.
Evenimentul a mai inclus inaugurarea atelierului de creatie Bolyai Janos Szakkollegium, o noua structura de invatamant dual in limba maghiara precum si lansarea unui volum dedicat celor 25 de ani ai Conferintei Cercurilor Stiintifice Studentesti. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)