Comisarii de la Protectia Consumatorilor Timis au decis inchiderea temporara a restaurantului La Vida din Giroc, in urma unor controale care au scos la iveala nereguli grave privind igiena, siguranta alimentara si respectarea reglementarilor legale. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenzi in valoare totala de 8.000 de lei, iar peste 23 de kilograme de produse alimentare neconforme au fost retrase de la consum.
Probleme majore de igiena si lipsa autorizatiilor
Potrivit raportului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), spatiul de lucru era complet neigienizat, cu un spatiu frigorific defect, prezentand scurgeri de apa si urme sangvine in congelator, provenite din produse animale depozitate necorespunzator. De asemenea, au fost identificate ustensile neprofesionale, cosuri de gunoi fara capac si pedala, dar si insecte vii si moarte in blocul alimentar.
In plus, materii prime fara etichete de identificare si produse cu termenul de valabilitate expirat au fost gasite in zona de pregatire a alimentelor. O alta neregula grava a fost depozitarea mobilierului, scaunelor si pernelor in imediata apropiere a spatiului alimentar.
Fals in meniu si lipsa de autorizatii legale
Comisarii ANPC au constatat si o practica comerciala inselatoare: in lista de meniu apareau ingrediente precum „parmezan” si „smantana”, insa in realitate se foloseau branza dura si produse pe baza de grasimi vegetale.
Restaurantul functiona fara autorizatie sanitar-veterinara (DSVSA) si fara acord de functionare emis de Primaria Giroc. In plus, instrumentele de masurare utilizate pentru preparatele oferite consumatorilor nu erau verificate metrologic, incalcand reglementarile in vigoare.
Masuri dispuse
Ca urmare a acestor constatari, autoritatile au aplicat urmatoarele sanctiuni:
Amenzi contraventionale in valoare totala de 8.000 de lei;
Oprirea definitiva de la comercializare a 23 kg de produse alimentare neconforme;
Sistarea temporara a activitatii restaurantului, pana la remedierea tuturor deficientelor constatate.
Autoritatile atrag atentia asupra importantei respectarii normelor de igiena si siguranta alimentara, subliniind ca verificarile vor continua si in alte unitati de alimentatie publica din judet. (I.P.)