Consiliul Judetean Timis a rezervat 100 de milioane de lei pentru viitorul stadion al Timisoarei, suma care va acoperi lucrarile programate in 2026. Aceasta actiune vine ca raspuns la solicitarea premierului Ilie Bolojan, ca autoritatile locale sa participe cu o cofinantare inainte ca Bucurestiul sa aloce fonduri suplimentare.
In anul 2026, CJT intentioneaza sa finanteze integral primul an de santier din bugetul propriu, fara a apela la bugetul de stat.
Abia din 2027 Guvernul ar urma sa contribuie, an in care deficitul bugetar ar trebui sa fie mai relaxat.
Marilen Pirtea, liderul PNL Timis, a declarat ca planul pentru stadion nu a fost anulat, ci doar amanat pentru a prioritiza proiectele finantate prin PNRR, unde termenele nu pot fi depasite.
,,In functie de cati bani poate CJT sa investeasca va fi facuta prioritizarea. La fel va fi si la alte investitii. Daca autoritatile locale asuma ca o perioada de cateva luni vin cu cofinantare, daca constructorul poate duce lucrarile din surse proprii, banii de investitii vor veni de la Bucuresti. Asta e si miza noastra”, a spus acesta.
El a explicat ca fiecare investitie nationala va fi reevaluata in functie de cata cofinantare pot oferi beneficiarii locali.
„Se va discuta punct cu punct. Cine poate aduce bani de acasa va urca pe lista de finantare”, a transmis liderul PNL Timis.
Alexandru Popoviciu, vicepresedinte al CJT, vede fondul de 100 de milioane ca pe un avantaj competitiv fata de alte orase care asteapta sprijin guvernamental.
„Guvernul nu trebuie sa dea niciun leu pana in 2027. Avem proiectul atribuit, mai sunt de rezolvat contestatiile si suntem gata sa dam ordinul de incepere cel tarziu in toamna”, a spus el.
Saptamana viitoare, presedintele CJT, Alfred Simonis, merge la Bucuresti pentru discutii cu Ilie Bolojan. El va prezenta oferta de cofinantare si calendarul propus: proiectare finalizata in opt luni, santier deschis in 2026 si finantare guvernamentala din 2027.
„Noi, la Consiliul Judetean, ne-am exprimat disponibilitatea de a contribui cu o cofinantare, cu conditia sa ajungem la un acord. Daca vom discuta cu Guvernul, noi avem deja alocati 100 de milioane de lei, bani care pot fi folositi in 2026, iar partea guvernamentala ar urma sa vina abia in 2027.
Vom veni cu alte argumente, poate vom avea si noroc. Guvernul nu trebuie sa aloce niciun fond inainte de 2027, ceea ce reprezinta un avantaj fata de alte proiecte. De exemplu, nu cred ca Ministerul de Interne are fonduri pentru Dinamo, Constanta nu dispune de bani, iar despre Oradea nu stim exact cum sta. La Consiliul Judetean Timis am facut deja calculele si am subliniat ca Guvernul nu trebuie sa investeasca nimic pana in 2027 – acesta este unul dintre argumentele noastre principale. Saptamana viitoare sunt programate discutii clare cu Guvernul, iar domnul Simonis se afla deja la Bucuresti”, a declarat Popoviciu.
Guvernul a cerut recent autoritatilor locale sa isi asume o parte mai mare din investitii, in conditiile in care Romania se imprumuta la dobanzi ridicate si trebuie sa respecte limitele de deficit impuse de Comisia Europeana.
In paralel, gradul de absorbtie al fondurilor PNRR este de aproximativ 36 %, iar proiectele europene risca sa piarda bani daca nu respecta termenele.