Timisorenii merg cel putin o data pe luna la mall, cei mai atrasi de acest format de shopping fiind persoanele din generatia Millennials, potrivit unui studiu de piata realizat de MKOR, in luna mai, la cererea companiei IULIUS. Studiul confirma faptul ca Iulius Town este o destinatie-magnet pentru publicul regional datorita mixului variat de functiuni care transforma fiecare vizita intr-o experienta, adaugand valoare timpului investit.
Socializarea este, de altfel, printre principalele motive ale unei vizite la mall in cazul timisorenilor si al locuitorilor din regiune.
In aceste conditii, proiectele mixed-use, cu functiuni multiple, au de castigat fata de centrele comerciale clasice, pentru ca ofera o varietate de solutii pentru petrecerea timpului liber. Asa se explica pozitia consolidata de lider a Iulius Town Timisoara, o investitie de 442 milioane de euro a companiilor Iulius si Atterbury Europe, inaugurata in 2019, care a atins, in 2025, o cota de piata de 28,2%, superioara competitiei.
Iulius Town are una dintre cele mai mari suprafate comerciale din Romania: peste 190.000 mp inchiriabili, dintre care 108.000 mp spatii de retail, si este singurul proiect din tara care include toate ancorele majore de moda prezente pe piata locala.
Atractivitatea ansamblului Iulius Town, care include componente de retail, office, entertainment si parc, a depasit granitele tarii, aceasta fiind o destinatie de shopping favorita si pentru locuitorii din Serbia si Ungaria.
Timisorenii prefera cumparaturile din mall
Potrivit studiului MKOR, in Timisoara se constata o consolidare a shoppingului offline, cumparaturile in magazinele fizice revenind, in 2025 la 53% din total, adica la nivelul din 2022.
Cele mai multe cumparaturi in format fizic se fac din categoriile: alimente, fast-food, bijuterii, incaltaminte, imbracaminte, produse de ingrijire si articole sportive, in timp ce canalele online castiga teren pentru electronice si media.
Interesul publicului pentru experiente offline, fie ca este vorba de shopping sau petrecerea timpului liber, confirma investitia continua a IULIUS in diversificarea mixului de branduri si servicii. Iulius Town este una dintre cele mai variate formate de shopping din Romania: de la department stores cu articole pentru intreaga familie, magazine de moda cu preturi competitive, pana la o zona sport cu cei mai relevanti retaileri in domeniu, magazine premium si boutique-uri cu branduri exclusiviste.
Segmentul food & drinks, in crestere
Potrivit MKOR, cei mai frecventi clienti sunt Millennials, persoanele cu venituri mari si cele cu stil de viata activ. Acestia opteaza pentru experienta fizica la cumparaturi pentru ca vor sa probeze produsele inainte, apreciaza ca au la dizpozitie brandurile pe care le prefera si vin la mall inclusiv pentru experiente sociale – cinema, restaurante sau pentru activitati pentru cei mici.
Studiul MKOR a remarcat si o schimbare a preferintelor consumatorilor, cu segmentul food & drinks castigand teren. La acest capitol, Iulius Town abunda in oferte, avand un spatiu de peste 11.000 mp dedicat HORECA, cu peste 50 de restaurante, cafenele, cofetarii si, posibil, cel mai mare food court din Romania.
„Rezultatele studiului MKOR valideaza angajamentul nostru constant de a oferi vizitatorilor un format mixt atractiv, care sa imbine experienta de shopping cu optiuni relevante de petrecere a timpului liber. Avem un public educat, bine informat si dispus sa investeasca semnificativ la fiecare vizita, ceea ce ne responsabilizeaza sa livram calitate pe masura asteptarilor. Iulius Town este o destinatie completa, adresandu-se tuturor categoriilor de public, cu un accent special pe familiile cu copii – segment reprezentat de jumatate dintre vizitatorii nostri loiali. Vom continua sa venim cu solutii creative pentru a ramane alegerea preferata in materie de timp liber”, a declarat Andrei Sivoi, Shopping Center Manager Iulius Town.
Focus pe digitalizare
Formatele noi de magazine, digitalizate, sunt tot mai apreciate. Un exemplu este brandul Lefties, care este prezent in Iulius Town Timisoara din 2024. Acesta reuseste sa atraga un public divers printr-un mix de experienta digitala, varietate de produse si accesibilitate. Pentru Generatia Z, componentele interactive si moderne (precum self-pay, cabinele inteligente sau jocurile digitale) constituie principalul factor de atractie. In schimb, segmentele mai mature sunt motivate in special de varietatea ofertelor si de raportul calitate-pret.
In cadrul studiului realizat de agentia MKOR au fost intervievate 1.000 de persoane, marja de eroare fiind de +/-3.1%.
(Iulius Town, Departament PR)