Incepand de astazi, 10 iulie, Primaria Municipiului Timisoara a pus in functiune primele insule ecologice din oras. Astfel, 19 insule din cartierele Aradului si Torontalului sunt operationale in cadrul unui program pilot.
In functie de observatiile si sesizarile venite din partea cetatenilor in perioada de testare, sistemul va fi ajustat si imbunatatit pana la operationalizarea tuturor celor 100 de insule, in toamna acestui an.
Cele 100 de insule ecologice vor deservi aproximativ 9.000 de apartamente si 27.000 de locuitori din zonele cu cea mai mare densitate din oras.
Este vorba despre o investitie de peste 6 milioane de lei, finantata prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Componenta de Management al Deseurilor.
„Aceste insule ecologice nu sunt doar simple containere, ci un pas important catre un oras mai curat si mai responsabil. Ele ajuta la o colectare mai eficienta, sprijina reciclarea si reduc abandonul de deseuri in spatiile publice”, a declarat Daniela Ghinea, managerul de proiect si sefa Serviciului de Finantare din cadrul primariei.
Noile insule sunt alcatuite din cinci containere separate, fiecare dedicat unei categorii de deseu: hartie-carton, plastic-metal, sticla, biodegradabil si deseu menajer rezidual.
Accesul la aceste module se realizeaza doar prin intermediul cardului sau telefonului mobil si doar de catre persoanele repartizate la acea insula ecologica digitalizata.
Totodata, insulele ecologice digitalizate vin si cu o aplicatie denumita MyAra, pe care oamenii o pot accesa si beneficia de o serie de functionalitati.
Camelia Bobei, managerul tehnic de proiect, a explicat ca insulele vor creste vizibil calitatea reciclarii.
„In vechiul sistem, mai multe tipuri de deseuri erau colectate impreuna, ceea ce ingreuna sortarea. Acum, prin separarea clara pe fractii, reciclarea va fi mult mai eficienta”, a transmis aceasta.
Containerele sunt dotate cu senzori care anunta automat operatorul de salubrizare atunci cand se apropie de capacitate maxima de 37 de litri.
Astfel, rutele de colectare pot fi adaptate in timp real, reducand costurile si evitand supraincarcarea.
Seful de birou RETIM, Adrian Engelmann, a vorbit despre importanta acestui sistem si a facut un apel la cetateni.
„In perioada de inceput este posibil sa apara mici intarzieri sau neintelegeri. Le cerem oamenilor rabdare si deschidere. Ii incurajam sa inceapa sortarea deseurilor de acasa, ca sa stie exact ce sa arunce si unde”, a spus acesta.
De la 10 aprilie, a inceput si procesul de ridicare a vechilor pubele din zonele in care au fost montate insulele noi, tocmai pentru a incuraja folosirea noii infrastructuri.
In plus, aplicatia mobila folosita pentru acces permite si o comunicare directa intre cetatean si autoritati. Utilizatorii pot verifica istoricul accesarilor, pot trimite sesizari si pot bloca rapid cardul in cazul pierderii sau utilizarii neautorizate.
„Este un sistem modern, dar si un instrument educational. Dorim sa schimbam mentalitati. Colectarea selectiva nu mai este o optiune, ci o obligatie legala si morala. Ne dorim ca oamenii sa inteleaga ca deseurile sunt resurse, iar reciclarea lor poate aduce beneficii reale pentru comunitate”, a spus in incheiere Daniela Ghinea.
Acestia au mai anuntat ca in perioada urmatoare vor avea loc campanii de informare in cartiere, iar extinderea proiectului va depinde de gradul de utilizare si de reactia locuitorilor. (Laura Ilioiu)