Avocat din judetul Alba, condamnat definitiv la 5 ani si 9 luni pentru inselaciuni in domeniu imobiliar / A incasat 12 milioane de euro in contul unor apartamente fictive

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat, joi, intr-un dosar care vizeaza una dintre cel mai mari inselaciuni din domeniul imobiliar. Un avocat din judetul Alba, Ovidiu Jidveian, a fost condamnat la 5 ani si 9 luni de inchisoare, instanta admitand acordul de recunoastere a vinovatiei pe care acesta l-a incheiat cu procurorii.

Ovidiu Jidveian este acuzat ca a inselat peste 200 de clienti, cu 12 milioane de euro, dupa ce i-a convins sa achite avansuri sau contravaloarea integrala a apartamentelor pe care a promis ca le va construi intr-un complex rezidential din Alba Iulia. Initial, Curtea de Apel Cluj respinsese acordul incheiat de inculpat cu procurorii, transmite News.ro.

”Admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj si de inculpatul Jidveian Ovidiu Viorel impotriva sentintei penale nr. 231 din 04 decembrie 2024 pronuntata de Curtea de Apel Cluj – Sectia penala si de minori, in dosarul nr. 863/33/2024.

Desfiinteaza, in parte, sentinta penala atacata, doar cu privire la solutia dispusa in privinta inculpatului Jidveian Ovidiu Viorel si, rejudecand: admite acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat la 13.09.2024 in dosarul de urmarire penala nr. 929/78/P/2023, intre procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj si inculpatul Jidveian Ovidiu Viorel condamna pe inculpatul Jidveian Ovidiu Viorel la pedeapsa de 4 ani si 6 luni inchisoare, pentru savartirea infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (251 acte materiale, din care 4 in forma tentata). Condamna pe inculpatul Jidveian Ovidiu Viorel la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata”, se arata in sentinta definitiva pronuntata joi de ICCJ.

Instanta l-a mai condamnat pe avocatul Ovidiu Jidveian la 9 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si la zeci de mii d elei amenda pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru incheierea in fals a unor antecontracte de vanzare-cumparare pentru apartamente pe care a promis ca le va livra clientilor de la care a primit bani.

”Contopeste cele doua pedepse rezultante partiale si aplica inculpatului pedeapsa rezultanta de 5 ani si 9 luni inchisoare si 27.000 lei amenda (450 zile-amenda x 60 lei/zi-amenda). Aplica pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a si b C.pen., constand in exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si a dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritasii de stat, pe o perioada de 4 ani. Atrage atentia inculpatului Jidveian Ovidiu Viorel ca, in caz de neexecutare, cu rea-credinta, a pedepsei amenzii, in tot sau in parte, numarul zilelor-amenda neexecutate se inlocuieste cu un numar corespunzator de zile cu inchisoarea”, se mentioneaza in decizia ICCJ.

Instanta a lasat nesolutionata latura civila a cauzei, mentinand sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile si poprirea asupra tuturor conturilor bancare si a depozitelor bancare deschise pe numele condamnatului.

In plus, avocatul este obligat la plata in favoarea statului a sumei de 17.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare din cursul urmaririi penale.

Ovidiu Jidveian, avocatul din Alba Iulia care a inselat cu aproximativ 12 milioane de euro 211 persoane fizice si firme, carora le-a promis ca le vinde apartamente intr-un complex rezidential din centrul orasului, a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei, insa Curtea de Apel Cluj-Napoca a respins acordul de recunoastere a judecatorii instantei din Cluj Napoca considerand ca pedeapsa de 5 ani si 9 luni de detentie prevazuta in acordul semnat de avocat in fata procurorilor este ”nejustificat de blanda in raport de gravitatea infractiunilor si periculozitatea infractorului”.

Atat inculpatul cat si procurorii au contestat decizia, ICC pronuntandu-se definitiv in acest caz.

Instanta din Cluj a constatat ca avocatul a folosit mare parte din banii proveniti din inselaciuni ”pentru satisfacerea propriilor nevoi”, iar o parte din bani a fost folosita ”in cadrul unor activitati similare jocurilor de noroc”, respectiv investita in monede virtuale. (Vlad Enciu)

 

 

Leave a Reply