Lovrin, Timis / Statie de epurare finalizata de Aquatim, cu fonduri europene in valoare de peste 30 milioane de lei (P)

Zilele trecute a fost semnat procesul verbal de receptie al statiei de epurare din Lovrin, care deserveste o populatie echivalenta de 6.405 P.E.

Investitia, in valoare de 33.188.911,10 RON (fara TVA), a presupus construirea unei statii de epurare clasice, cu treapta mecanica, biologica si de epurare avansata (tertiara) pentru eliminarea fosforului si azotului.

Un element inedit fata de alte statii de epurare il constituie unitatea de uscare solara a namolului (de la 25-28 % substanta uscata la minim 55 % substanta uscata, in vederea reducerii costurilor de transport), inclusiv al celui provenit si din statiile de epurare invecinate – Cenad, Sannicolau Mare, Cenei si Jimbolia. Capacitatea instalatiei este de 1850 t/an. Unitatea de uscare solara, la fel ca si intreaga statie de epurare, dealtfel, este complet automatizata.

In procesul de epurare, precum si in cel de uscare solara a namolului, se dezvolta substante care genereaza mirosuri puternice si neplacute (amoniac, hidrogen sulfurat, mercaptani, amine), care pot fi deranjante pentru locuitorii din apropiere. Pentru a proteja cetatenii si pentru eliminarea acestor mirosuri din aerul evacuat din sera de uscare, a fost prevazut un sistem de tratare chimica a aerului, prin spalare in doua trepte, una acida (cu acid sulfuric) si una bazica (amestec de hipoclorit de sodiu si hidroxid de sodiu), procesul fiind unul pur chimic.

Sistemul este dimensionat pentru tratarea unui debit de aer de 60.000 m3/ora si va fi pus in functiune in curand (dupa pornirea statiei de epurare).

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020”(Etapa I + Etapa a II-a), are o valoare totala de 239,5 milioane de euro, din care 180,4 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, 40,4 milioane euro de la bugetul de stat, 4,3 milioane de la bugetul local si 14,4 milioane euro co-finantare Aquatim. Obiectivul vizeaza dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apa si apa uzata in Timisoara si in 81 localitati din judetul Timis”, spune Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim. (Aquatim, Comunicat)

NOTA: Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (etapa I) si din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Dezvoltare Durabila 2021-2027 (etapa II)

Foto: arhiva

Leave a Reply