Comunitatea biciclistilor din Timisoara s-a mobilizat in aceste zile pentru a atrage atentia autoritatilor asupra necesitatii unei infrastructuri sigure pentru deplasarea pe doua roti.
Intr-un oras in care pistele pentru biciclete sunt adesea fragmentate sau marcate superficial, organizatiile civice si grupurile de activisti au lansat un apel public, spunand ca Timisoara are nevoie urgenta de un Master Plan Velo, de piste protejate si de rezolvarea problemelor care tin de siguranta.
Vineri, 18 iulie, biciclistii timisoreni au participat la un mars civic.
Punctul de intalnire a fost platoul din Parcul Central, iar traseul stabilit a inclus unele dintre cele mai importante bulevarde ale orasului: bd. Regele Ferdinand I, str. 20 Decembrie 1989, bd. I.C. Bratianu, str. Hector, bd. Take Ionescu, cu oprire in fata Inspectoratului Judetean de Politie, iar apoi continuare spre Primarie, pe strazile Dimitrie Gusti, Alexandru Mocioni, bd. Revolutiei din 1989, bd. Mihai Eminescu, str. Patriarh Miron Cristea si bd. Constantin Diaconovici Loga.
Dorintele principale ale protestatarilor vizeaza realizarea unui plan strategic din partea autoritatilor, dezvoltarea unor piste conectate intre cartiere si zonele centrale, siguranta in trafic pentru toate categoriile de persoane, de la copii si incepatori pana la varstnici.
“Timisoara are nevoie de piste sigure, continue si protejate pentru biciclisti! Iesim in strada ca sa cerem ceea ce ni se cuvine: respect in trafic si infrastructura velo coerenta si sigura”, a declarat Nick Pogranicinii, fondatorul initiativei VeloDots.
Acesta a atras atentia asupra faptului ca, desi in ultimii ani s-au inregistrat unele imbunatatiri, in multe zone din oras mersul pe bicicleta ramane o experienta riscanta.
“Cred ca sunteti si voi de acord ca, in multe zone ale orasului, te simti cel putin in plus, daca nu chiar in pericol, atunci cand mergi pe bicicleta”, a declarat acesta.
La randul sau, Andrea Wolfer, reprezentanta a asociatiei Pedallez, a transmis un mesaj de solidaritate si mobilizare.
,,Trebuie sa aratam ca suntem, intr-adevar, tot mai multi biciclisti in Timisoara si in comunele din jur, biciclisti foarte diferiti, dar care avem nevoie de piste sigure si interconectate, ca sa ne putem vedea de drumurile noastre. Pedalatul nu este un moft”, a spus Andrea Wolfer.
Aceasta a vorbit despre importanta implicarii a cetatenilor in demersurile civice, incurajandu-i sa reclame blocajele si problemele intampinate in trafic.
“Va incurajam sa fiti activi in pedalarile voastre zilnice. Daca intampinati vreun obstacol pe drum, depuneti o sesizare pe site-ul primariei. Cu cat punem mai multa presiune pe autoritati, cu atat mai bine”, a spus aceasta.
Pe langa actiunile din strada, organizatorii au lansat si o petitie publica adresata Primariei Timisoara, in care solicita initiative de educatie si constientizare privind beneficiile transportului alternativ.
Initiativa este sustinuta de Asociatia Pedallez,, VeloDots si alte grupuri civice locale. (Laura Ilioiu)