PREMIERA! Atacurile hackerilor pot fi reclamate, de astazi, la Serviciul de securitate cibernetica. In Romania s-a lansat numarul unic de urgenta 1911

In Romania s-a lansat, astazi, Serviciul de urgenta de securitate cibernetica, cu numarul unic 1911, apelabil din toate retelele de telefonie, de catre orice persoana fizica si organizatie.


„Lansam prin Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica un numar unic, 1911, apelat din toate retelele, la care vor putea fi raportate toate incidentele de securitate cibernetica de catre persoanele fizice, juridice si de catre institutiile publice, oferindu-se prin call-center, o asistenta primara si consiliere pentru siagnosticare si remediere. Va incurajez sa testati acest serviciu”, a fost anuntul ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu.

In Romania, educatia digitala in domeniul securitatii informatiilor continua sa fie deficitara, circa 88% dintre alertele procesate de CERT-RO se refera la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situatie influentata si de nivelul scazut al abilitatilor digitale individuale. Astfel, reactia rapida la asemenea incidente, precum si diseminarea informatiei catre public este vitala pentru limitarea pagubelor si protejarea utilizatorilor.

In Europa, peste 50% dintre cetateni se considera neinformati cu privire la amenintarile cibernetice, iar 70% dintre intreprinderi au protectii minime privind aceste riscuri.

Se estimeaza ca atacurile cibernetice prejudiciaza anual economia globala cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalitatii cibernetice a crescut de cinci ori, din 2013, fiind considerat o provocare pentru insasi securitatea interna a Uniunii Europene. (V.E.)

Leave a Reply