Luare de mita la Permise si Inmatriculari! Politista prinsa in flagrant cand lua spaga de un samsar de masini, trimisa in judecata

O politista prinsa in flagrant cand lua mita de la un samsar de masini, pentru a urgenta inmatricularea autovehiculului, a fost trimisa in judecata. In ciuda faptului ca infractiunea a fost surprinsa in direct, in 11 martie 2019, ancheta procurorilor de la de la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a durat aproape un an.


Agentul de politie Adina-Artimizia Andrei, de la Serviciul Public Comunitar Permise si Inmatriculari Hunedoara, a fost trimisa in judecata, recent, in prezent dosarul 907/97/2020/a1 fiind in procedura de camere preliminara la Tribunalul Hunedoara.

Monitorizarea politistei de catre ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) – Serviciul Judetean Anticoruptie Hunedoara s-a derulat pe parcursul a aproape zece luni, in conditiile in care denuntul impotriva sa a fost inregistrat la mijlocul lunii mai 2018, iar retinerea femeii, in martie 2019.

“Un cetatean a sesizat faptul ca functionari publici din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Hunedoara urgenteaza procedura de inmatriculare a autovehiculelor, primind mita de la diversi samsari de masini.

Din cercetari a rezultat ca agentul de politie a primit, in perioada decembrie 2018-martie 2019, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, diferite sume de bani pentru a facilita urgentarea inmatricularii autoturismelor dezvoltand o veritabila afacere la locul de munca, de unde pleca frecvent cu bani acasa, obtinuti ilegal prin prestarea in mod preferential de servicii de inmatriculare si de eliberare numere de inmatriculare.

De asemenea, agentul de politie a declarat in fals in 3 rapoarte scrise succesiv cu privire la localitatea unde locuieste si a indus in eroare angajatorul, prin prezentarea ca adevarat a unui contract de inchiriere, care in fapt nu a produs efecte juridice, in vederea obtinerii compensarii ilegale a chiriei”, se arata in comunicat al DGA.

Detalii despre acest caz, simptomatic pentru ghiseele de la Permise si Inmatriculari din toata tara, au fost oferite si de purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, procurorul Gina Cibian. Agentul de politie a fost filmat de anchetatori, in decursul a cateva luni, in timp ce, in fiecare zi, isi numara mita incasata la finalul orelor de serviciu.

“Este vorba despre sume de bani care rezulta de fapt din avantajele materiale pe care anumite persoane care isi inmatriculau autoturisme le dadeau agentului de politie pentru facilitarea si urgentarea procedurilor. La sfarsitul programului de lucru, agentul de politie isi numara banii din incasare, mai exact sumele de bani care rezultau din mita primita in bani, de la samsarii de masini si de la alte persoane. Fapta a fost derulata in decursul a cateva luni, este vorba despre mai multe acte materiale ale infractiunii de luare de mita in forma continuata. Au fost ridicate diferite sume de bani: 300, 400, 500, 200, 600 de lei, zilnic”, a declarat procuroarea, la vremea respectiva.

La data de 17.02.2020, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara a emis rechizitoriul si a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a Adinei Andrei, agent de politie in cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Hunedoara, pentru comiterea infractiunilor de luare de mita in forma continuata (26 acte materiale), fals in declaratii in forma continuata (3 acte materiale) si inselaciune in forma continuata (corespunzator drepturilor salariale lunare din perioada de referinta ianuarie 2017-februarie 2019), toate cu aplicarea art. 38 al. 1 Cod Penal.

In cazul in care va fi gasita vinovata, Adina Andrei risca pana la 7 ani de inchisoare. (V.E.)

Leave a Reply