ARMATA e cu noi! De ce au fost scosi militarii pe strazi, in opinia fostului consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota

Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, explica intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook de ce au fost scosi militarii Armatei Romane pe strazi, in contextul pandemiei de coronavirus.


In opinia sa, o parte a presei livreaza minciuni, cu scopul de a crea panica in randul populatiei, in conditiile in care se vorbeste despre “blindate”, “tunuri” sau “mitraliere” cu care ar fi echipati militarii.

“Ion Cristoiu este un moderat comparativ cu CTP, care vorbeste de blindate pe strazi, o alta mare minciuna”, precizeaza Iulian Fota.

Iata textul in care explica de ce a fost nevoie de militari pe strazi, in actuala criza Covid-19, mai cu seama ca asemenea masuri cazone au fost luate si in alte tari europene, printre care Austria, Italia, Franta, Belgia, dar si, peste Ocean, de Statele Unite ale Americii.

“M-am uitat si eu la modul in care Ion Cristoiu critica scoaterea armatei pe strada. In primul rand desi spune de mai multe ori ca aceasta decizie “compromite armata”, niciodata nu explica de ce, nu aduce argumente in sustinerea tezei. Chiar daca afirmatia apartine “maestrului” Cristoiu , tot ar fi nevoie de explicatii. Nu suntem obligati sa credem pe nimeni pe cuvant.

In al doilea rand este greu de inteles de ce apeleaza la exagerari, referindu-se la “TAB-uri ” sau folosind expresii de genul “sa ne ameninte cu tunuri ca sa stam in casa”.

Armata nu are pe strada decat echipament militar usor, masini de teren, care nici macar nu au montate mitralierele din dotare, daramite ” TAB-uri ” sau “tunuri”. Oricum, ca un fapt divers, Ion Cristoiu este un moderat comparativ cu CTP care vorbeste de ” blindate pe strazi”, o alta mare minciuna. Nu exista “blindate” pe strazile Romaniei.

In al treilea rand este deplasata comparatia cu momentul 16 decembrie 1989. Actuala armata este un instrument legitim al unui stat democratic, actioneaza constitutional, cu acordul Parlamentului, care a votat adoptarea starii de urgenta. Sa nu uitam ca unul dintre putinii ministri care se bucura si de sprijinul opozitiei politice este ministrul Ciuca.

In fine, pentru corecta informare a celor interesati, inclusiv a celor lipsiti de buna credinta, in toate tarile NATO, armata, pe langa misiunea principala de aparare a tarii, la cererea autoritatilor legitime, poate indeplini si misiuni de asistenta a autoritatilor civile.

In limba engleza conceptul este MACA= military assistance for civilian authorities. In baza acestei filozofii, perfect democratica, Austria si-a convocat o parte din rezervisti, Italia a scos si armata pe strazi, la fel cum au facut Franta, Belgia sau SUA. La NY Pentagonul a trimis in port doua nave spital, dupa cum un spital construieste armata la Otopeni.

Folosirea armatei pentru a intari impunerea starii de carantina este o procedura democratica, standard si pentru o durata limitata. Ea trebuie salutata. In egala masura poate fi criticata, dar cu argumente, fara exagerari inutile si fara comparatii denigratoare. Armata e a Tarii si asa va ramane”. (V.E.)

Leave a Reply