O fosta judecatoare a atacat in instanta Ordonanta Militara care restrictioneaza libera circulatie a persoanelor care au implinit 65 de ani. “Se opereaza o discriminare bazata pe motiv de varsta!”

Elena Carcei, fosta judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pensionata in urma cu 5 ani, a atacat in instanta Ordonanta Militara nr. 3, emisa de MAI in 24 martie 2020, care permite circulatia persoanelor de peste  65 de ani numai intre orele 11 si 13.


Fostul magistrat a inregistrat actiunea la Tribunalul Bucuresti si a cerut suspendarea aplicarii lor prin ordonanta presedintiala, pe motiv de discriminare.

Reclamanta a invocat, in actiunea depusa la instanta, ca art. 53 din Constitutie stipuleaza ca orice masura de restrangere trebuie sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii restrictionate.

Fosta judecatoare de la ICCJ mai citeaza prevederea din Constitutie privind egalitatea cetatenilor in fata legii, precum si norma privind interzicerea discriminarii din Carta drepturilor fundamentale a UE.

“Art. 2 din Ordonanta militara nr.3/24.03.2020 opereaza o discriminare bazata pe motiv de varsta instituind pentru persoanele care au implinit 65 de ani restrictionarea circulatiei lor in intervalul orar 11-13, ca exceptie de la interdictia instituita de art. 1 privind circulatia tuturor persoanelor”, sustine Elena Carcei. Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta de solutionare a cauzei si a trimis dosarul la Curtea de Apel Bucuresti, care, la termenul de luni, a respins actiunea.

“Admite exceptia inadmisibilitatii capatului de cerere privind suspendarea executarii actului administrativ pe calea ordonantei presedintiale. Respinge ca inadmisibila pe calea ordonantei presedintiale cererea de suspendare a executarii dispozitiilor art. 2 si 3 din Ordonanta militara nr. 3 din 24.03.2020”, a hotarat Curtea de Apel Bucuresti. Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs. (V.E.)

Leave a Reply