VIDEO. Pandemia de coronavirus nu a impiedicat producerea miracolului din Biserica Sfantului Mormant, din Ierusalim. “Hristos a rupt usile iadului si ne-a dat o speranta pentru viitor!”

Pandemia de coronavirus nu a impiedicat pogorarea Sfintei Lumini, miracolul care, conform traditiei crestine, are loc, de secole, in Biserica Sfantului Mormant, din Ierusalim, si se savarseste cu o zi inainte de Sfanta Sarbatoare de Paste.


Din cauza restrictiilor Covid-19, anul acesta, la ceremonia religioasa au participat doar cativa preoti greci, armeni, rusi si egipteni, multi imbracati in negru si purtand masti de fata, care au fost prezenti in interiorul bisericii, de straja la usile Sfantului Mormant, sigilate cu ceara, pentru a primi flacara de la patriarh.

Afara, in curtea medievala a Sfantului Mormant, dupa traditie, locul rastignirii, inmormantarii si invierii lui Isus, piata era goala, cu exceptia catorva politisti si clerici israelieni, care au respectat distantarea sociala.

Patriarhul ortodox grec din Ierusalim, Theophilos III, nu a purtat masca. El a inconjurat cripta, purtand o coroana de aur si vesminte brodate cu fir din aur, in timp ce un singur preot a rostit

Apoi, patriarhul si-a indepartat vesmintele de aur si a intrat in Sfantul Mormant. Cateva minute mai tarziu, el a aparut cu Sfanta Lumina, in timp ce clopotele bisericii au inceput sa rasune, intr-un Ierusalim aproape pustiu.

Aparitia brusca a Sfintei Lumini este considerata o minune a lumii crestinatatii, care are loc in interiorul mormantului in fiecare an, inainte de Sfintele Pasti, in jurul orei 14. De regula, flacara se raspandeste rapid printre pelerinii care asista la ceremonie, tinand lumanari in maini, pana cand biserica se umple de lumina.

Potrivit jurnalistilor care au participat la ceremonie, in timp ce Lumina Sfanta a trecut prin cartierul crestin al Orasului Vechi, credinciosii care nu au putut participa la ceremonie, din cauza Covid-19, au navalit pe strazile din spate, pentru a o primi, ignorand restrictiile coronavirusului, in timp ce scandau, bateau tobe si fluturau crucifixuri.

La iesirea din Orasul Vechi, pe poarta antica Jaffa, un oficial rus a vorbit cu jurnalistii, in timp ce se pregatea sa transporte flacara la aeroport si sa se intoarca in patrie.

„Felicitam toata lumea, pe toti crestinii, prin Lumina Sfanta, care este o predictie a invierii lui Hristos!”, a exclamat vorbitorul, purtand un manunchi de lumanari aprinse si un felinar alb. “Hristos a rupt usile iadului si ne-a dat o speranta pentru viitor, pentru viata eterna. Hristos a inviat”, a adaugat el.

In acest an, din cauza faptului ca Israelul a anulat toate cursele aeriene cu tarile europene si a interzis accesul vizitatorilor straini, 10 aeronave goale au decolat de pe aeroportul din Tel Aviv, transportand Lumina Sfanta catre comunitatile crestine ortodoxe din Rusia, Ucraina, Grecia, Cipru, Georgia, Romania, Moldova, Belarus, Polonia si Kazahstan.

Din cauza restrictiilor de carantina, Akiva Tor, din Ministerul de externe al Israelului, a declarat ca lampile care transportau flacara au fost aduse la aeroport cu automobilul si transferate pe treptele avionului, fara ca echipajul de zbor sa fi debarcat. (Mara Ion)

Leave a Reply