BORE-OUT! Un angajat si-a chemat in judecata patronul, sub acuzatia ca-i da prea putin de lucru, si a castigat 50.000 de euro. “Simteam un sentiment de rusine ca primeam salariul pentru nimic!”

Decizie in premiera la o instanta civila de judecata, care a recunoscut fenomenul de bore-out drept o forma de hartuire morala si a condamnat o companie sa-i plateasca unui angajat daune morale.


Este vorba despre Curtea de Apel Paris, care a obligat societatea Interparfums sa plateasca peste 50.000 de euro unui fost angajat, scrie Le Figaro.

In urma cu sase ani, acest fost colaborator al companiei a facut o criza de epilepsie la volanul masinii. A urmat un concediu medical de sase luni si concedierea sa.

El a sustinut insa ca la originea problemelor sale de sanatate s-au aflat conditiile degradante de munca: i se incredintau din ce in ce mai putine sarcini sau sarcini sub calificarea sa. A invocat faptul ca s-a simtit marginalizat si deprimat.

Potrivit Le Monde, Frédéric Desnard lucra pentru compania franceza Interparfums, specializata in distributia de parfumuri cu licenta. „Eram dl. Solutie, de la repararea lampilor arse la supravegherea anumitor contracte sau a cheltuielilor de deplasare”, spune acesta. In 2010, cel mai mare client al companiei a incetat contractul cu Interparfums.

“Am avut mult mai putine sarcini de indeplinit deoarece asistentele din directia care imi incredinta misiuni au inceput sa le faca ele insele. Fiecare incerca sa justifice importanta postului sau”, povestea, in 2018, Frédéric Desnard, care a trecut de la zile in care lucra din plin la o munca efectiva intre 20 si 40 de minute pe zi.

„Nu mai aveam energie. Simteam un sentiment de vinovatie si de rusine ca primeam salariul pentru nimic. Aveam impresia ca sunt invizibil pentru companie”, adauga el.

In 2018, tribunalul specializat in dreptul Muncii din Paris a considerat ca este posibil sa se „prezume existenta unei hartuiri morale” care a antrenat alterarea „sanatati sale fizice si mentale”. Compania a atacat decizia in instanta superioara.

Curtea de apel din Paris a decis, luna trecuta, despagubiri de peste 50.000 de euro in acest caz, deschizand calea recunoasterii oficiale a fenomenului bore-out de catre justitia franceza.

Bore-out este opusul fenomenului burn-out si defineste o forma intensa de oboseala provocata de absenta sarcinilor de serviciu, care poate ajunge pana la depresie.

Barbatul care a adus cazul in fata justitiei, Frédéric Desnard, este in somaj de atunci si cauta inca un loc de munca, potrivit francetvinfo.fr. (V.E.)

Leave a Reply