EXCLUSIV. 11 hectare cultivate cu grau ale unui fost primar din Timis, recoltate de persoane necunoscute. S-a furat direct din camp 62 de tone de grau, in valoare de 40.000 de lei

Duta Leontin, fostul primar al comunei timisene Biled, este protagonistul unui dosar ce urmeaza sa fie solutionat de Judecatoria Timisoara, dupa ce a contestat clasarea unei cauze penale in care este reclamant si parte vatamata.


Mai exact, dupa 7 ani de cercetari, Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara a inchis un dosar de furt, cu un prejudiciu de aproape 10.000 de euro. De fapt, despre ce este vorba in dosarul 9838/P/2013?

“La data de 08.07.2013, organele de politie din cadrul Postului de Politie Biled au fost sesizate prin plangere de catre numitul Duta Leontin (foto 2) cu privire la faptul ca, in perioada 05-08.07.2013, persoane necunoscute au recoltat suprafata de 11 hectare cultivate cu grau si au sustras cantitatea de 62 de tone de grau in valoare de 40.000 de lei”, se mentioneaza in referatul semnat de agentul principal de politie Faur Ovidiu, de la Postul de Politie Biled.

Dupa patru zile de gandire, in 12.08.2013, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru furt, insa procurorul de caz a decis ca nu este vorba despre furt, iar in 11.11.2013 a schimbat incadrarea faptei in participatie improprie la furt calificat.

Dupa o alta perioada de reflectare, anchetatorii si-au dat seama ca nici aceasta infractiune nu concorda cu faptele reclamate de Duta Leontin, astfel ca in 19.02.2014 s-a schimbat iar incadrarea juridica a infractiunii, in participare improprie la furt calificat, dar raportat la art. 228 din Codul penal si nu la art. 208, ca si pana atunci.

S-a lucrat din greu la acest caz de furt limpede ca lumina zilei, insa, dintr-o data, in 03.03.2020, politistul Faur Ovidiu si-a dat seama ca activitatea sa in dosar a devenit inutila, pentru ca raspunderea penala a autorilor, care or fi fost, tocmai s-a prescris.

“Potrivit dispozitiilor din CP, pentru fapta ce face obiectul prezentei cauze, maximul special al pedepsei este de 3 ani. Termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru fapta de  furt este de 5 ani, cre curge de la data savarsirii faptei”, este revelatia politistului, care propune clasarea cauzei. Procurorul care a supravegheat cercetarea penala, Todea Laurentiu Mireal, a fost de acord cu aceasta propunere “temeinica”, astfel ca, in 26.03.2020, a emis o ordonanta prin care a dispus clasarea cauzei.

Nemultumit de aceasta solutie. Duta Leontin a atacat-o, in termen legal, la prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, care a respins plangerea fostului primar. Urmeaza ca Judecatoria Timisoara, unde a ajuns ordonanta de clasare in acest dosar de furt, sa decida daca trimite dosarul inapoi la procuror pentru completatea anchetei sau va pune punct definitiv acestei intamplari neverosimile.

Duta Leontin a fost primarul comunei Biled in perioada 2004 – 2013. Al treilea mandat a fost intrerupt brusc, dupa ce a fost condamnat la inchisoare pentru fraudarea fondurilor europene. (G.I.)

Leave a Reply