Focar de Covid-19 la Penitenciarul Timisoara! 95 de detinuti si 8 politisti au fost supusi testelor medicale, fiind depistate 10 cazuri de coronavirus

Ca urmare a confirmarii unor cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 in randul persoanelor custodiate de Penitenciarul Timisoara, administratia locului de detinere a procedat, concomitent cu derularea anchetei epidemiologice de catre Directia de Sanatate Publica Timis, la testarea a 95 de persoane private de libertate si a 8 politisti de penitenciare.


Testele indicate nu corespund numarului de contacti, ci au fost stabilite, la nivel administrativ, in baza unor potentiale interactiuni.

Avand in vedere ca rezultatele initiale au relevat alte 10 cazuri pozitive in randul detinutilor testati, s-a dispus transferarea a 9 dintre acestia la Penitenciarul-Spital Bucuresti-Jilava. Tratamentul celui de-al 10-lea este asigurat de Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr.Victor Babes Timisoara, decizia fiind determinata de riscurile asociate varstei.

Si in acest caz, persoanele private de libertate confirmate pozitiv se aflau cazate in aceeasi camera de detinere.

Referitor la testele efectuate politistilor de penitenciare, precizam ca unul dintre acestea a indicat un rezultat pozitiv. Ca masura preventiva, s-a dispus testarea intregului efectiv de detinuti si a tuturor cadrelor unitatii.

Sursa de infectare ramane, pentru moment, incerta, ancheta epidemiologica nefiind finalizata.

Nicio alta persoana custodiata de Penitenciarul Timisoara nu manifesta simptome specifice COVID-19, monitorizarea medicala a intregului efectiv fiind intensificata. Starea de spirit in randul detinutilor este optima, iar masurile de informare/consiliere asigura un climat favorabil efortului institutional.

Amintim ca Administratia Nationala a Penitenciarelor a dispus reintroducerea unor masuri cu caracter preventiv, necesare limitarii extinderii riscurilor pentru sanatatea persoanelor custodiate si a personalului.

Unitatile subordonate dispun de baza materiala destinata protectiei individuale si igienizarii spatiilor, precum si de o metodologie de interventie adaptata la evolutia epidemiologica pe plan local si national. (subcomisar Ramona Bana, purtator de cuvant Penitenciarul Timisoara)

Leave a Reply