ABA Banat anunta ca raul Cerna va fi curatat de tonele de deseurile aduse de viituri, pentru ca acestea sa nu ajunga in Dunare (P)

Administratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR), prin Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat), vor incepe, de luni, sa curete apa raului Cerna de deseurile acumulate si transportate in timpul viiturilor din ultimele zile. Actiunea va avea loc in zona podului Coramnic, din municipiul Orsova, judetul Mehedinti.


Chiar daca din primele momente in care sunt emise avertizarile hidrologice Apele Romane lanseaza apeluri repetate catre autoritati si comunitati de a indeparta depozitele de deseuri necontrolate de pe maluri sau din cursurile de apa, la fiecare viitura de amploare medie, tone de deseuri ajung in raul Cerna. De aici, exista riscul major ca aceste deseuri sa ajunga prin fluviul Dunarea la acumularea Portile de Fier si in Serbia.

Din acest motiv, in amonte de podul de la Coramnic, ABA Banat a montat, de foarte multi ani, un baraj flotor/de retentie a deseurilor de mici dimensiuni pentru a proteja golful Cernei si fluviul Dunarea.

Mai mult, dupa ce vor scadea debitele, ABA Banat va organiza, din surse proprii, o actiune de salubrizare a zonei care va consta in preluarea deseurilor cu utilaje de tip greifer.

In aceasta actiune, vor fi implicati 15 angajati de la trei formatii de lucru (Herculane, Caransebes si Moldova Noua) din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Caras-Severin.

Pentru ca de multe ori autoritatile locale nu reusesc sa controleze acest fenomen, ANAR si Administratiile Bazinale de Apa aloca, an de an, resurse suplimentare pentru a preintampina sau gestiona problema deseurilor antrenate de viituri.

Este important ca intreaga comunitate sa inteleaga faptul ca nu mai trebuie sa arunce gunoaie pe maluri si in cursurile de apa, pentru ca astfel de fapte pot avea consecinte grave asupra mediului si asupra infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor. (ABA Banat – Compartiment Comunicare si Relatii cu Presa)

Leave a Reply