Proiect PILOT. Cinci caini politisti antrenati special vor depista personale infectate cu Covid-19 care ajung pe Aeroportul International din Sibiu

Persoanele infectate cu Covid-19 care circula pe Aeroportul International din Sibiu vor putea fi depistate de caini politisti, special antrenati la scoala MAI din oras. Este vorba despre un proiect pilot, in premiera nationala, ce va fi testat, timp de 60 de zile, pe aeroportul din Sibiu.


Anuntul a fost facut, in urma cu cateva zile, de ministrul de Interne, Lucian Bode. „Este un lucru foarte, foarte bun ce au facut colegii nostri de la Centrul Chinologic de aici, de la Sibiu. Ei si-au finalizat activitatile asumate.

Au avut cateva actiuni deja de pregatire, in Aeroportul International din Sibiu. Urmeaza sa adoptam o hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), care sa stipuleze faptul ca in Aeroportul International din Sibiu se va desfasura aceasta activitate pilot, pentru un interval de timp.

Eu o sa merg cu propunerea, sa adoptam aceasta hotarare CNSU saptamana viitoare, pentru o perioada de 60 de zile, un proiect pilot, iar in momentul in care acest proiect va demara, eu zic ca in maxim doua saptamani, veti putea vedea la lucru aceste cinci exemplare, din pacate, din cele sase pregatite”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Potrivit acestuia, daca un pasager va fi depistat de un caine politist ca fiind suspect sa fie infectat, atunci acea persoana este invitata sa faca un test rapid. Doar daca testul rapid va fi pozitiv, atunci respectivul calator se va supune regulilor dintr-un aeroport international.

Pe culoarul unde vor debarca pasagerii, vor fi prezenti cu insotitori evident, acesti caini pregatiti pentru a depista personale infectate cu Covid, cu SARS-CoV-2, si acolo unde sunt semnalate, ni se semnaleaza de catre cainele pregatit pentru acest lucru, o potentiala infectare cu Covid a pasagerului respectiv, el este invitat la reprezentantul DSP, i se transmite ca exista aceasta suspiciune si ca trebuie sa isi realizeze un test.

Vom fi pregatiti sa realizam un test rapid in aeroport si evident, daca se confirma, se merge pe procedura clasica, daca nu se confirma, isi continua calatoria” a aratat Lucian Bode.

Ministrul Lucian Bode atrage atentia ca un pasager depistat de un caine politist, ca fiind suspect de Covid-19, nu poate refuza testarea rapida din aeroport, potrivit reglementarilor in vigoare.

Daca misiunea cainilor politisti de la Sibiu va fi un succes, atunci MAI intentioneaza ca si in alte aeroporturi din Romania sa fie prezente echipe canine de depistare a coronavirusului SARS-CoV-2.

Si in alte tari din lume, cainii sunt special antrenati sa detecteze persoanele cu Covid-19. (G.G.)

Leave a Reply