Certificate de vaccinare false descoperite la 15 pasageri care au “aterizat” pe Aeroportul International din Sibiu

Politistii de frontiera de pe Aeroportul International Sibiu au descoperit 15 cetateni care au prezentat documente suspecte de a fi false ori falsificate de la 1 iulie, data intrarii in vigoare a certificatelor digitale Covid-19 necesare pentru calatoriile in UE, anunta Turnul Sfatului.


Scopul celor care folosesc certificate digitale falsificate la intrarea in tara prin punctul de frontiera din Aeroportul International Sibiu este acela de a nu intra in carantina de 14 zile, instituita de Directia de Sanatate Publica pentru cei care vin din zonele rosii si nu sunt vaccinati.

”Au fost identificati 15 cetateni (zece cetateni romani si cinci cetateni de alta nationalitate) care au prezentat documente asupra carora exista suspiciuni ca sunt false / falsificate, documente care atesta faptul ca au fost vaccinati anti-Covid-19 sau ca anterior au fost infectati cu virusul SARS-CoV-2. In prezent, in cazurile mai sus mentionate se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de uz de fals si complicitate la fals material in inscrisuri oficiale”, sustin politistii de frontiera din cadrul aeroportului sibian in urma unei solicitari transmise de Turnul Sfatului.

Triajul epidemiologic in punctul de trecere a frontierei se realizeaza de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica.

La nivel national, pana la inceputul acestei luni, politistii de frontiera au descoperit 69 de romani care au incercat sa se reintoarca in tara folosind certificate false ori falsificate.

Conform Codului Penal, falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, iar uzul de fals se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, cand inscrisul este oficial, si cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, cand inscrisul este sub semnatura privata. (V.E.)

Leave a Reply