Criptomoneda bitcoin, un nou maxim istoric, dupa lansarea la Bursa din New York a primului fond indexat legat de cursul ei

Cursul bitcoin a atins un nou maxim istoric, de 66.273 de dolari, in urma lansarii unui produs financiar cu privire la aceasta criptomoneda pe Wall Street, o etapa istorica in democratizarea acesteia, relateaza AFP.


Aceasta criptomoneda, care valora mai putin de un dolar in urma cu 12 ani, a atins in cursul sedintei de tranzactionare de miercuri, 20 octombrie, catre ora 14 GMT (17, ora Romaniei), 66.273 de dolari, inregistrand o crestere cu peste 50% in ultima luna si de peste 450% in ultmul an.

Bitcoin profita de o luna de lansarea primului fond indexat (ETF) legat de cursul sau la Bursa din New York, ale carui tranzactii au inceput marti, informeaza news.ro.

Investitorii spera ca noi fonduri sa fie lansate pe piata criptomonedelor, prin folosirea acestui nou produs financiar reglementat.

Prima sedinta de schimb pare ca a fost un succes, intrucant ETF a inregistrat 24,4 milioane de schimburi si a incheiat in crestere.

”Asta dovedeste ca exista un apetit puternic fata de o expumere a bitcoin”, comenteaza un analist de la ThinkMarkets, Fawad Razaqzada, care noteaza insa ca cumpararea acestui ETF nu reprezinta o investitie directa in bitcoin.

Prin cumpararea de actiuni ale acestui nou ETF, investitorii nu mizeaza in mod direct pe bitcoin.

Aspectul indirect al acestei plasari este fundamental in ochii autoritatii de reglementare americane a pietelor, SEC, care a alertat cu regularitate cu privire la volatilitatea importanta a bitcoin.

Autoritatile de reglementare ezita sa se pozitioneze in subiectul criptomonedelor, a caror retea descentralizata este dificil de controlat.

Numeroase nume mari din domeniile tehnologiei si financiar, la Wall Street, au anuntat, in schimb, noi proiecte cu privire la criptomonede in ultimele 12 luni.

In urma cu un an, la 21 octombrie 2020, gigantul platilor online Paypal dadea startul cresterii cursului, prin lansarea unui serviciu de cumparare, de vanzare si de plata in aceasta criptomoneda. (R.G.)

Leave a Reply