Laszlo Tokes, pastorul reformat care a aprins scanteia Revolutiei de la Timisoara, a castigat procesul cu securistii care l-au acuzat ca a fost „spion al Ungariei”

Pastorul reformat László Tőkés a castigat, in urma cu cateva zile, la Curtea de Apel din Bucuresti, la rejudecare, procesul de calomnie pe care l-a intentat celor care l-au numit “spion al Ungariei” intr-o emisiune televizata si au afirmat ca, in perioada rezistentei sale de la Timisoara, “a primit bani de la serviciile secrete ungare”.


Este vorba de Filip Teodorescu, fost loctiitor al comandantului Serviciului de Contraspionaj al Securitatii, Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), postul de televiziune Antena 3 si moderatorul emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gadea.

Admite apelul declarat de apelantul-reclamant. Schimba in tot sentinta civila apelata, in sensul ca: Admite in parte actiunea. Obliga paratul Filip Teodorescu sa plateasca reclamantului daune morale in cuantum de 15.000 lei. Obliga in solidar paratii Mihai Gadea si SC Antena 3 SA sa plateasca reclamantului daune morale in cuantum de 10.000 lei. Respinge in rest actiunea ca nefondata.

Obliga intimatii-parati Filip Teodorescu, Mihai Gadea si SC Antena 3 SA la plata catre apelantul-reclamant a cheltuielilor de judecata efectuate in fond, apel, recurs si rejudecare apel, in suma totala de 2.819 lei, compusa din 650 lei contravaloarea integrala a taxelor judiciare de timbru si 2.169 lei contravaloarea partiala a onorariului de avocat, a onorariului de traducator si a cheltuielilor de transport si cazare, proportional cu pretentiile admise, conform art. 453 alin. 2 din Codul de procedura civila, astfel: pe intimatul-parat Filip Teodorescu la plata sumei de 1.691,40 lei, iar pe intimatii-parati Mihai Gadea si SC Antena 3 SA la plata in solidar a sumei de 1.127,60 lei”, se mentioneaza in Hotararea nr. 1699/2021 pronuntata in 26.11.2021, de Curtea de Apel Bucuresti.

Procesul intentat de fostul europarlamentar UDMR, in care solicita daune morale de 40.000 de euro, a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

„In anul 2014, in cadrul emisiunii Sinteza Zilei, in care moderatorul este Mihai Gadea, s-a afirmat mincinos despre Laszlo Tokes ca este tradator de tara si spion al Ungariei, dovedit cu acte in regula, existand si dosare. Am sesizat Tribunalul Bucuresti, cerand tragerea lor la raspundere, fiind vorba despre raspundere civila delictuala.

L-au defaimat pe domnul Laszlo Tokes, despre care se spune si se stie ca a fost scanteia Revolutiei de la Timisoara, datorita faptului ca timisorenii, indiferent de nationalitate, au sarit in apararea lui Laszlo Tokes.

S-a ajuns la declansarea revoltei populare si aceasta solidaritate romano-maghiara a dus la caderea dictaturii national-comuniste. De aceea este foarte grava acuzatia, fiindca isi bate joc de martirii Revolutiei, de eroismul poporului roman. In anul 2019, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea in parte. Au fost obligati paratii, in solidar, la plata catre reclamant a daunelor morale de 1 leu si cheltuieli de judecata. Impotriva Deciziei nr. 1638A din 6 decembrie 2019 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti au declarat recursuri reclamantul Laszlo Tokes si paratul Ioan Talpes.

Au fost admise ambele recursuri, a fost casata hotararea si s-a retrimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti. Acolo se va decide. Noi nutrim speranta ca principiul repararii integrale a prejudiciului cauzat in sfarsit va fi reparat si acest proces, care dureaza de sapte ani, pana la urma se va putea finaliza in conditii corespunzatoare si solutia va fi legala, nu va trebui sa ajungem la Curtea Europeana”, a declarat Elod Kincses, avocatul lui Laszlo Tokes, dupa ce Inalta Curtea a retrimis dosarul la Curtea de Apel Bucuresti.

Laszlo Tokes a relatat, in instanta, ce l-a determinat sa cheme credinciosii in fata casei sale din Timisoara, in decembrie 1989. Era 15 decembrie si pastorul stia ca va fi evacuat.

Procesul de evacuare a tinut timp indelungat, iar, la sfarsitul lui noiembrie, hotararea de evacuare a devenit definitiva si executorie. La iceputul lunii decembrie am primit somatia de a parasi locuinta, mi s-a retras viza de flotant, si cand am aflat aceasta hotarare si am primit somatia, am făcut public in biserica si i-am invitat pe credinciosii care frecventau biserica in numar enorm de mare, erau si 500-600 in mod normal, dar si mai multi la ocazii exceptionale.

I-am informat ca in ziua de 15 ar fi cazul sa fiu evacuat si i-am invitat sa participe la acest act, dar nu cu vointa de a refuza evacuarea, ca stiam ca n-am nicio sansa, ci cu gandul ca oamenii, credinciosii sa fie in mod tacut martorii acestui act abuziv, ilegal, impotriva unui preot, impotriva vointei conducerii bisericii din Timisoara, care m-au sustinut in tot timpul.”

Hotararea nu este definitiva, cu poate fi atacata cu recurs in termen de 30 de zile de la comunicare. (G.I.)

Leave a Reply