Festivalului National de Folclor “Petrica Moise”. Unul dintre cei mai mari doinitori ai Banatului, omagiat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis (Video)

Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis inaugureaza o manifestare artistica de anvergura, in memoria unuia dintre cei mai mari solisti de folclor ai Banatului: prima editie a Festivalului National de Folclor Petrica Moise se va desfasura, in 16 iunie 2022, de la ora 18, in Sala Mare a Teatrului National ”Mihai Eminescu” din Timisoara.


Banatean mandru de originile sale si autentic pana la esenta in muzica sa, Petrica Moisea avut o cariera artistica extraordinara, in care a colaborat cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din tara. Rari sunt artistii care au starnit o relatie de idolatrie si durabila fidelitate ca a lui cu publicul sau.

A avut turnee in Ungaria, Austria, Germania, Franta, Italia, Elvetia, Suedia, Canada, SUA si Australia, cucerind lumea cu dragostea lui pentru cantecul banatean.

Si-a exprimat forta creatoare in albume  inspirate cum ar fi ”Cate-n lume vin si trec”, ”Acus’ am 50 de toamne”, ”Din Lada cu Zastre” sau ”Cantari Noi, Cantari Batrane.”

A primit aplauze frenetice pentru interpretari si creatii originale precum ”Tara mea-i Banatu’ meu”, ”Doua vieti dac’as avea”, ”Doua mandre din Chisoda” sau ”Lumea asta-i cum o vezi”. Prezenta sa scenica fascina. ”Tara mea-i, Banatu’ meu” a devenit un adevarat imn al Banatului.

 

Spectacolul va avea invitati de seama in recital: Nicoleta Voica, Mariana Ionescu Capitanescu, Petrica Miulescu Irimica, Marius Ciprian Pop, Olguta Berbec si Remus Novac, Florin Dan Bota, Robert Tarnaveanu, Alina Bica, Adrian Neamtu, Mariana Varga si Corala Contrast. Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul – Junii Sibiului” va aduce la Timisoara frumusetea jocurilor si cantecelor sibiene in coregrafia maestrilor Silvia Macrea si Theodor Vasilescu, dirijor Gabriel Popescu.

Ansamblul Profesionist Banatul va prezenta un moment special, care poarta semnatura coregrafica a maestrilor coregrafi Nicolae si Brandusa Stanescu, dirijor Sebastian Rosca. Prezinta Iuliana Tudor.

Evenimentul, organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Timis, va fi transmis in direct pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ansamblul.banatul.

Invitatiile se gasesc, de ieri, la sediul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis, str. E. Ungureanu, nr.1, Timisoara. (I.P.)

Leave a Reply