„Pentru mine, tu esti Ceausescu”. Cel mai bun film din Europa Centrala si de Est, in selectia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timisoara

Patru documentare multipremiate, care abordeaza teme de actualitate precum mediul, raportarea la trecut sau sexualitatea, vor putea fi vazute in cadrul sectiunii Doc-minica a celei de-a noua editii a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc in perioada 14-17 iulie la Timisoara.


Programul va propune de asemenea publicului o selectie bogata de filme banatene, in frunte cu documentarul de lungmetraj “Oamenii Drumului: Terra Banatica” (2022), de Mircea Gherase.

“Pentru mine, tu esti Ceausescu” (2021), primul lungmetraj al regizorului Sebastian Mihailescu, este un documentar hibrid in care tineri intre 15 si 22 de ani, proveniti din medii diferite, participa la auditii pentru rolul lui Nicolae Ceausescu in tinerete, la mijlocul anilor 1930, in incercarea de a gasi motivatia din spatele actiunilor sale. Rezultatul este in acelasi timp un portret al noii generatii si un instantaneu al mostenirii fostului lider comunist.

Documentarul a fost desemnat cel mai bun film din Europa Centrala si de Est si a castigat premiul pentru imagine la Festivalul International de Film Documentar Ji.hlava si a fost ales cel mai bun lungmetraj de debut la Festivalul DocLisboa.

“Padurea domestica” (“Taming the Garden”, 2021), al regizoarei georgiene Salomé Jashi, vorbeste despre hobby-ul neobisnuit al unui magnat si fost premier al Georgiei, care cumpara copaci batrani din diverse locuri din tara, ii excaveaza si ii transplanteaza in gradina sa privata. Documentarul a avut premiera mondiala anul trecut la Sundance si a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.

Prezentat anul trecut la Cannes si nominalizat de asemenea la Premiile Academiei Europene de Film, “Babi Yar. Context” (2021), al cunoscutului cineast ucrainean Serghei Loznita, este realizat exclusiv din imagini de arhiva si prezinta contextul in care s-a produs masacrul de la Babi Yar, din apropiere de Kiev, cand trupele naziste au ucis 30.000 de evrei pe o perioada de trei zile in septembrie 1941. Filmul face parte dintr-un focus pe care Ceau, Cinema! il dedica cinematografiei ucrainene.

In cel mai nou documentar al sau, “MUTZENBACHER” (2022), regizoarea austriaca Ruth Beckerman pune in scena o auditie pentru barbati de toate varstele, care sunt rugati sa citeasca si sa comenteze fragmente dintr-un celebru si scandalos roman erotic aparut la Viena la inceputul secolului XX. Filmul a castigat sectiunea Encounters a editiei din acest an a Festivalului de la Berlin si este prezentat in premiera in Romania la Ceau, Cinema!, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac de la Bucuresti.

Editia din acest an a festivalului propune de asemenea un numar record de titluri in sectiunea “Filme banatene”, dedicata productiilor realizate in zona Banatului sau la care au participat cineasti locali.

Cap de afis este documentarul de lungmetraj “Oamenii Drumului: Terra Banatica” (2022).  Filmat, regizat si editat de timisoreanul Mircea Gherase, documentarul surprinde amenajarea celui mai lung sector de pe traseul Via Transilvanica: Caras-Severin. Fara sa-si fi propus asta, filmul e o scrisoare de dragoste pentru Romania si natura sa.

Din aceeasi sectiune mai fac parte scurtmetrajele “Triplex Confinium” (2021, documentar), de Maria Balanean, “Republica Lubenita” (2021, documentar, Ungaria), de Katalin Erdödi, Máté Körösi, Orsolya Török-Illyes si Antje Schiffers, “Tunel” (2022), de Bogdan Puslenghea, “LI8E9” (2022, documentar), de Ioana Satmari si Fabian Leiba, “Soarecele B” (2021, animatie), de Ioachim Stroe, si “Satul de marmura” (2012, documentar), de Ioana Dorobantu-Gordon.

De asemenea, operatorul si regizorul timisorean Cristian Ilea isi va prezenta, intr-o proiectie speciala, documentarele “Salbaticia din Carpati, bogatie pentru oameni” (2016) si “Vecinii – un film despre convietuirea cu ursii” (2022) si va sustine un atelier despre filmarea vietii salbatice dedicat tinerilor.

Proiectiile de la editia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Gradina de Vara si Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piata Traian si Faber.

Mai multe detalii despre festival se gasesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum si pe paginile de Facebook si Instagram, unde se va afisa si programul complet, in curand.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociatia Pelicula Culturala si Asociatia Marele Ecran. Finantat de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte, si de Consiliul Judetean Timis, prin intermediul Programului de finantare nerambursabila TimCultura 2022. (I.P.)

Leave a Reply