Cine sunt militarii de la Baza Aeriana NATO din Constanta acuzati de furtul a 7 tone de combustibil de la avioane. Tribunalul Constanta a emis mandate de arestare pe 30 de zile

Cei 7 militari si un civil retinuti, marti, 15 noiembrie, in urma unor perchezitii la domiciliile lor, in dosarul furtului de combustibil de la Baza militara NATO Mihail Kogalniceanu din Constanta, vor sta dupa gratii 30 de zile. Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Constanta a fost de acord cu propunerea procurorilor militari si, aseara, in jurul orelor 19,50, a emis mandate de arestare pentru toti inculpatii.


”Admite propunerea formulata de Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti in dosarul penal nr. 444/P/2022. Dispune arestarea preventiva a inculpatilor plt. Maj. Alecsandru Marin, sg.maj. Dolofan Marius Bogdan, cpt. Gherasim Andrei, civ. Boboc Cornel Florin, cap. Menabit Ervin, mil. Ardelean Mircea, cap Teslaru Gheorghe, sg. maj. Meca Victoras pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 16.11.2022 si pana la data de 15.12.2022, inclusiv, cu exceptia inculpatului Alecsandru Marin pentru care durata masurii arestarii va curge de la data punerii in executare a mandatului de arestare preventiva. Dispune emiterea de indata a mandatelor de arestare preventiva. Masura se comunica administratiei locului de detinere”, se mentioneaza in hotararea instantei.

Dupa aflarea sentinei, potrivit jurnalistilor de la Replica de Constanta, fiul unuia dintre inculpati a declarat ca nu se astepta ca tatal sau sa fie trimis in arest, pentru ca la perchezitii nu au gasit probe care sa-l incrimineze.

”Nu este vinovat, tatal meu nu era in tara, a plecat in 2021, s-a intors in aprilie 2022. Este pensionar, pe 1 martie 2020 a iesit la pensie. Perchezitiile au avut loc la ora 6 dimineata, nu au gasit absolut nimic… bani, kerosen…, si pe mine m-au luat la ancheta… Am inteles ca a fost retinut 24 de ore, dar daca nu ai probe, ii dai 30 de zile de arest? Nu stiu nici eu mai multe. O sa facem contestatie si o sa demonstram ca e nevinovat”, a  declarat Cristian George Boboc.

De asemenea, avocatul Marian Sofronie a declarat ca, in opinia sa, masura preventiva este exagerata. „Judecatorii au respins solicitarile noastre, au dispus arestarea tuturor. Noi am cerut controlul judiciar. Vom formula contestatie. Acuzatiile le stiti, furt calificat“.

De altfel, nu este pentru prima data cand furturile din Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu sunt in vizorul anchetatorilor. Procurorii de la crima organizata au fost acolo si 2021, cand au destramat o retea clandestina. Mai multi angajati romani de la Mihail Kogalniceanu au fost acuzati ca au furat din rezervoarele bazei, timp de patru ani, motorina in valoare de aproape doua milioane de dolari.

Intre 2017 si 2021, alti militari si angajati civili au sustras motorina de doua milioane de dolari pana sa fie prinsi. Iar recent, un alt dosar a fost deschis pentru abuz in serviciu si copruptie pentru contracte atribuite ilegal unor firme care se ocupau de constructii si reparatii in baza aeriana. (V.E.)

Leave a Reply