VIDEO Un avocat este cercetat de procurorii DIICOT in dosarul mafiei pacanelelor, dupa ce a „sifonat” declaratia clientului sau catre membrii grupului infractional

Un avocat din Baroul Iasi este cercetat in dosarul mafiei pacanelelor instrumentat de DIICOT, alaturi de alti 28 de inculpati, fiind acuzat de comiterea infractiunii de favorizarea infractorului. Potrivit unui comunicat de presa al DIICOT, avocatul s-a prezentat la politie in calitate de aparator al unui inculpat, dupa care a dezvaluit declaratia acestuia membrilor grupului infractional, posibil, interlopi din clanul Corduneanu.


“In ceea ce priveste infractiunea de favorizare a faptuitorului, s-a retinut ca, un inculpat, in calitate de avocat membru al Baroului Iasi, s-a prezentat la sediul I.P.J. Iasi – Serviciul Investigatii Criminale si, invocand calitatea de aparator ales al unei persoane, a participat la audierea acesteia, asigurandu-se ca nu relateaza adevarul si comunicand ulterior continutul declaratiei membrilor grupului infractional organizat, ajutandu-i pe acestia sa ingreuneze si impiedice cercetarile desfasurate in cadrul unui dosar inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi cu privire la infractiunea de loviri sau alte violente comise de acestia”, se precizeaza in comunicatul procurorilor antimafia.

In cursul zilei de astazi a fost sesizata Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva a 30 de inculpati (28 retinuti in cauza si 2 in executarea unor pedepse privative de libertate). Sa mai spunem ca, in urma celor 123 de perchezitii domiciliare, de ieri, au fost descoperite si ridicate sume totalizand peste 500.000 de euro, o arma cu glont detinuta ilegal (cu incarcator si 2 cartuse), doua arbalete, arme albe, 40 de kilograme de materiale pirotehnice clasa F1, F2, F3, 8 pungute ce contin substanta alba pulverulenta (cocaina), precum si inscrisuri cu valoare probatorie.

In cauza s-a retinut ca, incepand cu anul 2018, a fost constituit, la nivel national, un grup infractional organizat care a avut ca scop comiterea, in principal, a unor infractiuni de santaj.

Membrii grupului au urmarit sa impiedice extinderea salilor de jocuri de noroc concurente celor administrare de acestia si sa reprime tentativele altor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asupra salilor apartinand grupului. In acest scop, a fost creata o structura de forta care a fost folosita pentru a impiedica anumiti clienti care realizau castiguri insemnate sa intre in posesia acestora.

Aceasta structura a asigurat functionarea la nivel national a unui sistem coercitiv ilegal care era menit sa impiedice clientii care generau probleme sa revina in salile de joc apartinand grupului infractional organizat si sa recupereze rapid de la acestia prejudiciile aduse bunurilor din localuri.

Cu privire la infractiunile de santaj, din cercetari a rezultat ca acestea au fost comise impotriva unui numar de 16 persoane, pentru a le determina sa inchida salile de jocuri de noroc concurente, sa renunte la brandul detinut anterior de firma concurenta, sa modifice fatada spatiilor destinate desfasurarii activitatii, sa renunte la spatiile pe care le detineau in chirie pentru functionarea unor sali de jocuri de noroc, sa renunte la pozitia detinuta la o societate concurenta si sa incadreze in cadrul societatii detinute de grup, sa plateasca datoriile acumulate fata de societatile detinute de grup, sa renunte la castigurile realizate in urma plasarii de pariuri sportive, sa nu mai frecventeze niciodata salile de jocuri de noroc administrate de grupul infractional organizat, sa restituie sume de bani despre care membrii grupului infractional organizat apreciau ca ar fi fost sustrase din incinta salilor de jocuri de noroc, sa remita contravaloarea reparatiei aparatelor de tip ”slot-machine” avariate si sa stearga postarile de pe retelele de socializare prin care denigrau activitatea salilor de noroc administrate de grup. In contextul savarsirii unei dintre infractiunile de santaj, una dintre persoanele vatamate a fost lipsita de libertate, nefiindu-i permis sa paraseasca zona din fata salii de jocuri de noroc pana la sosirea a doi dintre membrii marcanti ai grupului.

Cu aceeasi ocazie, acesteia i-a fost smuls din mana telefonul mobil, pe care inculpatii l-au aruncat pe podea si l-au distrus prin calcare cu piciorul. (V.E.)

Leave a Reply