Dirijorul Cristian Macelaru si mezzosoprana Roxana Constantinescu, pe scena Filarmonicii “Banatul” Timisoara

O ocazie rara de a ne intalni cu doi muzicieni extraordinari, maestrul Cristian Macelaru si mezzosoprana Roxana Constantinescu, doi muzicieni foarte apreciati in intreaga lume. Impreuna cu Orchestra simfonica a Filarmonicii “Banatul” Timisoara, vor sustine un concert simfonic extraordinar, miercuri, 14 decembrie 2022. Astfel, pentru a doua oara in cariera sa, maestrul Cristian Macelaru ne face onoarea de a urca pe scena Salii Capitol, de la ora 19.


Iata cateva detalii despre vasta cariera artistica a celor doi invitati:

Castigator in anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai buna interpretare instrumentala solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrari de Wynton Marsalis inregistrat alaturi de Orchestra Simfonica din Philadelphia, avand-o ca solista pe violonista Nicola Benedetti, Cristian Macelaru este dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln si director artistic al Orchestrei Nationale a Frantei.

Nascut la Timisoara in anul 1980, Cristian Macelaru a studiat vioara la Liceul de Muzica „Ion Vidu” si apoi vioara si dirijatul in America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida, si la Rice University din Houston.

Cariera de dirijor si-a inceput-o alaturi de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat incepand cu anul 2010 de peste 100 de ori.

In prezent, Cristian Macelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanti dirijori ai generatiei sale, colaborand cu Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum si cu Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, Orchestra Métropolitain din Montréal, Melbourne Symphony Orchestra, Romanian Chamber Orchestra sau Gothenburg Symphony Orchestra.

Mezzosoprana de talie mondiala Roxana Constantinescu este renumita pentru complexitatea muzicalitatii sale, pentru capacitatea ei de a aborda stiluri diferite cu aceeasi frumusete, devotament si onestitate.

Recent a debutat in Tetralogia de Richard Wagner alaturi de Filarmonica din Dresda, sub bagheta renumitului Marek Janowski, a aparut in recital la Theatre Le Ranelagh in Paris si a concertat alaturi de Orchestra Radio Poloneza si Josep Pons. A avut debutul la Opéra de Paris cu rolul Bradamante din Alcina de Händel si a revenit la Festivalul George Enescu de la Bucuresti sub bagheta lui Jose Cura.

A interpretat cu succes rolul principal din Juditha Triumphans de Vivaldi la Opera Nationala Greaca, o noua productie filmata de Mezzo TV si difuzata in intreaga lume. A sustinut cu mare succes un turneu european de concerte alaturi de Balthasar Neumann Chor and Ensemble, sub bagheta lui Thomas Hengelbrock. De asemenea, a concertat, printre altele, la Konzerthaus Wien, Luxembourg Philharmonie, Laeiszhalle Hamburg si Essen Philharmonie. A debutat in Requiem-ul lui Verdi la Auditorium di Milano si a revenit sa lucreze cu Masaaki Suzuki si Seattle Symphony.

In domeniul operei, ultimele sale spectacole au fost la Opera de Montpellier in Visul noptii de vara a lui Britten – rolul Hermia, precedate de aparitii de succes la Opera de Oviedo si la Teatro Lirico di Cagliari in rolul principal din opera Carmen.

Sezonul trecut a inceput cu Simfonia nr. 9 de Beethoven la Festivalul George Enescu din Romania, urmat de un Concert de gala cu Roberto Alagna la Musikkens Hus Aalborg, si un program de Mozart si Bach la Sala de concerte Ceaikovski (Moscova).

Roxana Constantinescu a avut debuturi foarte apreciate la Opera din Zurich si la Teatro la Fenice in rolul Adalgisa in Norma; la Opera israeliana ca Fenena in Nabucco; la L’Opéra Royal de Versailles ca Emira intr-o noua productie de Siroe; la Teatro dell’Opera di Roma (Manon Lescaut); si la Filarmonica din Los Angeles intr-o noua productie Così fan tutte. Alte spectacole au inclus Rosina in Il Barbiere di Siviglia la Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin si New National Theatre Tokyo; Despina in Così fan tutte si Zerlina in Don Giovanni pentru Los Angeles Opera; Nicklausse in Les Contes d’Hoffmann intr-o noua productie la Theater an der Wien; Dorabella in Così fan tutte si Fatime in Oberon la Théatre du Capitole Toulouse.

In perioada 2007-2010, Roxana Constantinescu a fost membra a ansamblului de solisti ai Operei de Stat din Viena, unde si-a debutat in rolurile Rosina, Cherubino, Zerlina, Nicklausse, Lola, Fjodor si Stéphano. A aparut alaturi de unii dintre cei mai importanti dirijori ai timpului ei: Seiji Ozawa, Pierre Boulez, Riccardo Muti, Fabio Luisi, James Conlon, Helmuth Rilling, Gustavo Dudamel, Kirill Petrenko, Graeme Jenkins, Sir Neville Marriner, Jeffrey Tate, Daniel Oren, Yannick Nézet-Séguin, Peter Schneider, Asher Fisch, Bertrand de Billy, Franz Welser-Möst, Manfred Honeck, Marco Armiliato si Riccardo Frizza. A colaborat cu Orchestra Simfonica din Chicago, Filarmonica din Viena, Filarmonica din München, Orchestra simfonica din Toronto, Orchestra simfonica a radioului bavarez, Orchestra simfonica din Seattle si Orchestra simfonica Radio Stuttgart s.a. A sustinut, de asemenea, recitaluri la Carnegie Hall New York, Wigmore Hall Londra, Musikverein Vienna, Abbaye de Lessay si Goethe’s House, Disney Hall Los Angeles.

A realizat inregistrari pentru BIS Records, PentaTone Music, Hänssler Classic, OEHMS Classics, SWR, CSO Resound, Artmode Records, Weltbil si Carus Verlag. Inregistrarea sa pe CD-ul Pulcinella (Stravinski), sub bagheta lui Pierre Boulez, a fost nominalizata in 2010 pentru Premiul Grammy.

Biletele se gasesc online pe site-ul Filarmonicii Banatul Timisoara, la casieria institutiei si pe myticket.ro (bit.ly/3AI6fkp).

 

Leave a Reply