Piata centrala a Timisoarei s-a transformat, ieri, 9 mai, de la ora 17,30, intr-o mare de rasete si voie buna, cu ocazia evenimentului de promovare turistica a Serbiei, care a continuat si in aceasta zi insorita, ultima din cele doua in care a fost organizata inedita manifestare.
Spectatorii care au pasit in piata au intrat, simbolic, intr-o zona in forma de semiluna, dupa cum erau asezate standurile reprezentantilor turismului din Serbia, ce erau amenajate atractiv, colorat. Oamenii prezenti in piata au primit pe langa pliante (prin care se promovau orasele/ stale pe care le reprezentau agentiile de turism participante) si anumite obiecte specifice (cum ar fi o miniatura a „lilanje”-lor – poza cu acesta si cu descrierea mai detaliata a festivalului, a obiectelor in discutie, mai jos).
Spre surprinderea oamenilor, mai ales a copiilor, o mascota a „lilanje”-ului se plimba prin public, oferind pliante promotionale, dulciuri si ocazia de a face o fotografie cu aceasta.
De asemenea, cei prezenti au avut ocazia de a participa la o tombola, castigand prin tragere la sorti diverse produse special pregatite de fiecare agentie de turism sarbeasca prezenta la acest eveniment. Mai mult decat atat, pe aceste standuri erau expuse si produse alimentare specifice acelor regiuni: divere tipuri de vinuri, branza, dulciuri si carne.
Galagia rasunatoare a fost dispersata cand, dinspre cladirea Operei, din mijlocul semilunii, un ansamblu format din domni si domnite (imbracati de epoca) s-au inradacinat pentru scurt timp ca niste statui colorate in vazul tutror. Apoi au sustinut un moment artistic, dansand si emanand eleganta. Blitz-urile au inceput sa straluceasca, toata lumea dorind sa imortalizeze, intr-un fel sau altul, ceea ce vedeau.
Putin mai tarziu, in fata celor prezenti s-a infatisat o mica formatie, asezata in centrul spatiului delimitat de organizatori. Cantecul acestora – muzica populara sarbeasca – a incantat urechile tuturor, atragandu-i spre ei. Moment in care un val de telefoane, camere de filmat s-a ridicat deasupra oamenilor pentru a opri si pentru cateva secunde acest moment in timp.
Printre cei din public a aparut o alta formatie, dar de aceasta data erau trei domnite alaturi de un domn, toti imbracati popular. Acesta a inceput sa cante la un cimpoi, femeile acompaniindu-l prin voce, mergand prin toata Piata Victoriei, dar mai ales strecurandu-se printre participanti, desenand pe chipurile oamenilor un zambet.
Cateva personalitati cu aura mitica (un cavaler, un soldat si un print) s-au strecurat printre cei prezenti, uimindu-i mai ales pe copiii care zburdau de la un stand la altul. Entuziasmati si citindu-se admiratia in privirile lor, fiecare personaj a fost inconjurat de cate un grup mic de copii, care le puneau intrebari si ii chemau la joaca.
Evenimentul s-a incheiat prin prezentare mai multor tipuri de dansuri populare sarbesti. Chiuituri, sarituri, agitatie si numai bucurie se auzea si se simtea in piata, marcand legaturile stranse dintre cultura romaneasca si cea sarbeasca. (Ana-Maria Brehui)