Ramona Vita, o voce remarcabila a Banatului de Munte, s-a nascut la Resita, la poalele Muntilor Semenic, zona cu oameni minunati si bogati in traditii si obiceiuri populare, in anul 1973, pe data de 5 ianuarie.
Tatal provenind din Mehedinti, copilaria si-a petrecut-o in satul mamei, comuna Zorlentu Mare, unde a luat si prima data contact cu muzica populara din Banat, prin mesagerii acesteia, la diferitele evenimente ale satului (rugi sau nedei, jocuri organizate in zilele de sarbatoare, nunti, botezuri) .
Ramona a studiat la Liceul Traian Vuia din Resita, iar mai apoi a continuat studiile la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti.
,,Cant de cand ma stiu. Scoala generala si liceul le-am terminat tot la Resita, facandu-ma remarcata prin glasul meu si prin placerea de a canta, de catre dascalii si indrumatorii mei in ale folclorului, participand, totodata la serbarile scolare si la nenumarate concursuri si festivaluri de muzica populara.
Am terminat liceul, industrial din pacate tot la Resita dupa care am considerat util sa-mi aprofundez studiile in muzica, fapt care s-a si intamplat prin absolvirea Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii “Spiru Haret” din Bucuresti. Desi recunoscuta deja la nivel national, facultatea de muzica nu a facut altceva decat sa aduca plus valoare si sa ridice la gradul de profesionalism intreaga mea cariera artistica”, a declarat artista Ramona Vita.
Oamenii care au influentat-o in viata si in muzica au fost Nicolae Benga, Veliscu Boldea, iar cel care a sprijinit-o pe scena si in viata a fost bineinteles sotul ei, Petrica Vita, cu care a si format un minunat cuplu de interpreti, foarte iubit si apreciat pretutindeni, fara vreo falsa modestie.
Tanara fiind, a avut nevoie de repere in muzica populara banateana, luandu-si-le de la predecesorii ei si anume: Achim Nica, Iosif Cioclodea, Ana Munteanu, Ana Pacatius, Mariana Draghicescu. Aptitudinile muzicale i le-a descoperit tatal ei, iar pe la varsta de 14 ani a inscris-o la Scoala Populara de Arta din Resita, pe care a si absolvit-o trei ani mai tarziu.
Interpreta a iesit in evidenta inca din tinerete datorita interpretarii de exceptie a doinelor precum si a glasului frumos si curat. Ramona Vita a debutat in spectacolele prestigiosului ansamblu folcloric ,,Semenicul”, pe cand era doar o eleva.
Artista s-a consacrat pe scena cantecului popular romanesc, la doar 18 ani, dar si in fata criticilor dupa ce a obtinut marele premiu la editia din 1992 a Festivalului de folclor ,,George Motoia-Craiu” de la Oravita. Au urmat apoi, Floare de pe Cris, de la Ineu cu premiul 1, Festivalul cantecului si jocului din tara Zarandului, de la Moneasa, cu premiul al 2-lea, Aurelia Fatu Radutu la Herculane cu premiul al 3-lea, Luta Iovita la Caransebes cu premiul 1 si nu in ultimul rand Festivalul “Maria Tanase” de la Craiova, cu Premiul special al juriului, acesta fiind si cel mai important festival pentru Ramona.
Ramona Vita, una dintre marile voci ale folclorului banatean, si-a cantat intotdeauna dragostea de tinuturile natale, de parinti si bunici. A avut nenumeroase colaborari cu diverse posturi de radio si televiziune din toata tara, printre care si Televiziunea Romana. A imprimat casete audio, discuri si mai apoi CD -uri, audio si video la mai toate studiourile din Banat, precum si la Electrecord Bucuresti si Eurostar Bucuresti.
Ca si colaborari cu orchestre, a colaborat cu aproape toate orchestrele mari din tara printre care orchestra radioteleviziunii romane, sub bagheta maestrului Paraschiv Oprea, cu orchestra Lautarii din Chisinau sub conducerea maestrului Nicolae Botgros, cu orchestra Maria Tanase, Doina Gorjului, Cindrelul, Ciocarlia, Valahia, Novisad, Banatul, Rapsozii Semenicului. Dea lungul carierei muzicale si artistice a realizat multe turnee in tara si strainatate precum: Austria, Germania, Elvetia, Italia, Spania, Franta, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Croatia, Macedonia, USA, Canada, Australia.
Dupa casatoria cu recunoscutul taragotist Petrica Vita, care ramane fara indoiala simbolul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Caras-Severin, fiind timp de 20 de ani, mentorul Orchestrei Profesioniste „Virtuozii Semenicului”, s-a format una dintre cele mai indragite familii de interpreti de muzica populara, cei doi oferind o mostenire cu totul speciala iubitorilor de folclor, prin cea care este astazi tanara artista Georgiana Vita, care a imbratisat la randul sau cariera de solista de muzica populara.
,,Tuturor oamenilor care si-au adus contributia ori si-au pus amprenta asupra intregii mele cariere artistice nu le pot aduce decat mii si mii de multumiri si mi-as dori sa stie ca ceea ce am devenit eu astazi li se datoreaza intr-o mica sau mai mare masura si lor. Tinerilor interpreti, urmasilor mei le doresc mult succes si multe realizari in muzica, in viata sa nu-si renege niciodata originile, sa-si pastreze obiceiurile si traditiile, doar asa putandu-si pastra identitatea”, a declarat cantareata Ramona Vita.
Dintre melodiile sale celebre amintim: “Viata n-ar fi viata”, „Cand am bani si o duc bine”, „Tu ai fost soarta mea”, „Asa viata e lasata”, „Cu colesa si cu branza am crescut”, „Fie omul ca si-un munte”, „Te-am iubit dintotdeauna”, „Doar o data-n an e ziua ta”, „In Banat la munte, sus”, „Fata mea, ai crescut mare”. (Laura Armenisan)
Va prezentam Super Top Tele 8, din data de 15.05.2025:
- Dochia Banda – De la Rusca-n Orsova
- Mihaela Petrovici – Faina-i mandra si desteapta
- Ghita Caltun Brancu – Mandro azi e nunta noastra
- Petrica Miulescu Irimica – Cand or fost ciresii-n floare
- Dana Gruescu – Dragoste, iubire
- Andrada Cerna – Mandra-i tare blastamata
- Maria Bortun Popescu – Inima de frate
- Vanesa Jarja – Azi ii ruga-n satu meu