Incepe a treia campanie RETIM si ADID Timis de colectare a deseurilor periculoase din menajer cu predare gratuita – Zona 0 Ghizela, 2025 (P)

RETIM Ecologic Service S.A. si ADID Timis, anunta cea de-a treia campanie trimestriala pentru colectarea deseurilor periculoase din menajer. Aceste tipuri de deseuri, extrem de nocive pentru mediu, trebuie gestionate cu mare atentie si depozitate in conditii speciale. Beneficiati de aceasta oportunitate pentru a le preda legal si gratuit!

Pot preda gratuit in perioada 07 iulie – 19 august 2025, utilizatorii din urmatoarele localitatii din  Zona 0 Ghizela, judetul Timis: Lugoj, Buzias, Recas, Balint (si in Bodo), Bara, Belint, Bogda (si in Buzad), Boldur (si in Sinersig), Brestovat, Cheveresu Mare (si in Dragsina si Vucova), Costeiu, Criciova (si in Jdioara si Ciresu), Darova (si in Hodos), Gavojdia, Ghizela, Nadrag, Nitchidorf, Racovita (si in Ficatari si Dragoiesti), Sacosu Turcesc (si in Uliuc), Secas, Stiuca, Topolovatu Mare (si in Iosifalau si Ictar-Budint) si Victor Vlad Delamarina.

CINE poate preda deseuri periculoase

Utilizatorii din localitatile mentionate pot preda gratuit, prin aport voluntar, deseurile periculoase din menajer in containerele special amenajate, disponibile la punctele de colectare, conform programului din tabelul de mai jos.

CE se poate preda in cadrul acestei campanii

Ambalaje care contin reziduuri de substante periculoase sau sunt contaminate cu substante periculoase;

Ambalaje metalice care contin o matrita poroasa solida formata din materiale periculoase, inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune;

Absorbanti, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in alta parte);

Materiale de lustruire si imbracaminte de protectie contaminate cu substante periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi si rasini cu continut de substante periculoase;

Baterii si acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline;

Baterii si acumulatori nesortate, altele decât cele mentionate mai sus;

Solventi, acizi, alcali;

Uleiuri si grasimi, altele decât cele comestibile;

Detergenti cu continut de substante periculoase;

Spray-uri de vopsea, spuma;

Deseuri din lemn cu continut de substante periculoase, pesticide;

Deseuri de vopsele si lacuri cu continut de solventi organici sau alte substante periculoase.

CE NU se poate preda in cadrul acestei campanii

NU se preiau alte categorii de deseuri: reziduale, reciclabile, de constructii, vegetale, voluminoase;

NU se colecteaza deseurile de echipamente electronice si electrocasnice (televizoare, masini de spalat, frigidere, radiouri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE si CAND se pot preda deseurile periculoase din menajer

Reamintim cetatenilor ca deseurile periculoase din menajer fac parte din categoria deseurilor cu regim special de colectare. O gestionare necorespunzatoare, precum abandonarea sau depozitarea acestora alaturi de alte tipuri de deseuri, poate avea un impact negativ major asupra mediului si sanatatii umane.

Obligatie legala pentru colectarea separata a deseurilor periculoase din menajer

Conform Art. 28, alin. 1 – OUG 92/2021 actualizata „Producatorii si detinatorii de deseuri periculoase, […], au obligatia sa nu amestece diferitele categorii de deseuri periculoase cu alte categorii de deseuri periculoase sau cu alte deseuri, substante ori materiale.”

Conform Art. 30, alin. 4 – OUG 92/2021 actualizata „Persoanele fizice au obligatia sa depuna deseurile periculoase provenite din gospodarie, pe tipuri, in sistemul de colectare separata a deseurilor municipale gestionate de operatorii economici prevazuti in Legea nr. 101/2006, republicata, cu modificarile ulterioare, inclusiv in centrele prevazute la Art. 60 pct. A lit. h) si i).”

Detalii despre efectuarea acestor campanii gasiti pe retim.ro si adidtimis.ro.

De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numarul +40 374 885 692, de luni pâna vineri, intre orele 07 – 19.

(Retim, Bianka Pacurara)

 

Leave a Reply