Cartea “Jurnalismul digital si IA”, lansata la Biblioteca Universitatii Politehnica Timisoara

Biblioteca Universitatii Politehnica Timisoara a gazduit lansarea cartii „Jurnalismul digital si IA. Principii, practici si provocari”, in prezenta autorilor Daniel Ciurel, cadru didactic la Facultatea de Stiinte ale Comunicarii de la UPT, si Nicolae Ogarcin, absolvent UPT. Cu o prefata scrisa de cunoscuta jurnalista Mariana Cernicova, in prezent cadru didactic la Facultatea de Stiinte ale Comunicarii de la UPT, cartea trateaza impactul pe care il are era digitala asupra jurnalismului.

Evenimentul a fost mai mult decat o lansare de carte, fiind prilejul unei adevarate dezbateri asupra modului in care inteligenta artificiala ne influenteaza viata de zi cu zi, asupra libertatii presei si a eticii in utilizarea instrumentelor tehnologice.

Inca din deschidere, autoarea prefetei, Mariana Cernicova, a subliniat saltul urias din ultimii 30 de ani din industria media, aratand ca meritul cartii este ca face un inventar al instrumentelor de inteligenta artificiala si ce pot face acestea, de la colectarea informatiilor si realizarea unor sumare si pana la redactare de continut, titrare sau transmisie personalizata catre audienta.

Asa cum se precizeaza inca din prefata volumului, autorii nu au dileme cu privire la forta de penetrare a inteligentei artificiale in practicile jurnalistice si propun o abordare pragmatica: adapteaza-te sau…, continuarea fiind binecunoscuta tuturor creatorilor de continut, fie el artistic, stiintific sau jurnalistic.

Presiunea uriasa a automatizarii, volumele de date, algoritmizare, cerintele pentru eficienta si viteza contribuie din plin la netezirea drumuluipentru incorporarea competentelor de navigare a spatiului comunicational, avand drept instrumente de ghidajarsenalul oferit de inteligenta artificiala. Autorii cred intr-un jurnalism digital augmentat, dar nu dominat de inteligenta artificiala, capabil sa pastreze relevanta massmedia ca liant al unei societati democratice, robuste si reziliente.

Ca atare, cartea abordeaza o serie de teme de actualitate: ecosistemul informational, crizele jurnalismului, principiile jurnalismului digital, detectarea si combaterea stirilor false prin IA, etica in utilizarea IA pentru crearea si distribuirea continutului, jurnalismul de date, practici emergente, robot journalism, impactul asupra locurilor de munca, filtrarea informationala, poluarea informationala, provocarile tehnice si economice ale integrarii IA in jurnalism, posibilitati de dezvoltare si inovatie in jurnalismul viitorului, practici si studii de caz in jurnalismul viitorului. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

Leave a Reply