Departamentul de Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Vest din Timisoara a deschis inscrierea pentru admiterea candidatilor la programul masteral Asistenta sociala militara, unic in Romania.
Lansarea in toamna acestui an, in premiera nationala, a programului de Masterat in Asistenta Sociala Militara la Universitatea de Vest din Timisoara este un pas in sprijinul comunitatii militare si, in acelasi timp, un act de recunoastere si respect pentru sacrificiile si nevoile cadrelor militare active si familiilor lor, ale celor trecute in rezerva sau in retragere, ale veteranilor.
Este mai mult decat un act academic, este, totodata, o investitie in viitor, in consolidarea unui sistem de suport social robust si profesionist pentru toti cei care au ales sa serveasca patria.
Asistenta sociala militara este un subdomeniu al asistentei sociale cu traditie in SUA, Franta, Canada, unde, incepand din al doilea razboi mondial, militarii activi, veteranii si familiile acestora sunt printre cei care au beneficiat de sprijin profesional pentru depasirea unor situatii de criza sociala, economica, emotionala.
In consonanta cu viziunea Comisiei Europene „asistentii sociali in sectorul militar ofera asistenta familiilor pentru a face fata plecarii in armata a unui membru al familiei, sprijinindu-le in procesul de acomodare cu aceasta situatie si revenirea acestor persoane din teatrele de operatiuni. Asistentul social militar ajuta adolescentii sa depaseasca teama de a-si pierde parintii activi in serviciul militar si poate ajuta veteranii sa se readapteze la viata civila, gestionandu-si suferintele, tulburarile cauzate de traume sau rani fizice”.
Masteratul de Asistenta Sociala Militara vine sa formeze specialisti dedicati, capabili sa inteleaga in profunzime provocarile unice ale carierei militare, sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii (personale, a celor din jur, a camarazilor, a subordonatilor) si sa ofere servicii de interventie, consiliere si suport adaptate acestui domeniu deosebit.
Programul de masterat, cu o durata de 2 ani, este construit in colaborare cu specialisti din armata, psihologi, asistenti sociali si cadre universitare de prestigiu, integrand cele mai bune practici internationale. Acesta se adreseaza tuturor absolventilor de studii de licenta, indiferent de domeniu. Studentii nostri vor beneficia de o formare interdisciplinara, care imbina cunostinte teoretice solide cu stagii de practica in institutii militare si civile. Totodata, acest program este conceput astfel incat sa furnizeze informatii pretioase, intr-o maniera participativa si actuala, cadrelor militare si altor categorii de personal, si sa contribuie, in acest fel, direct, pragmatic, profesionist si activ la perfectionarea complementara a personalului cu studii superioare din institutiile publice cu profil militar sau din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.
Activitatea didactica este organizata intr-un format adaptat, astfel incat sa permita inclusiv participarea persoanelor active profesional.
Conform calendarului concursului de admitere in ciclul de studii universitare de masterat, pentru sesiunea I, din luna iulie 2025, termenul limita pentru inscrierea candidatilor online, prin completarea datelor solicitate de catre platforma de admitere a UVT (www.fsp.uvt.ro) este 14.07.2025, ora 14:00, iar pentru sesiunea II, termenul este 05.09.2025, ora 12:00.
Conditiile specifice de admitere presupun o metodologie mixta, implicand:
Examenul de verificare a cunostintelor de specialitate este de tip eseu argumentativ ce va fi incarcat pe platforma de admitere (tema acestuia este: Principalele competente ale asistentului social in context actual). Media este obtinuta in baza:
- a) notei la examenul de verificare a cunostintelor de specialitate (pondere 10%), nota minima la proba orala fiind 5;
- b) mediei generale de la examenul de licenta (pondere 50%);
- c) mediei generale a anilor de studiu (pondere 40%).
In lista disciplinelor de studiu cuprinse in Planul de invatamant al Masteratului in Asistenta Sociala Militara se regasesc fundamente juridice si politici sociale in domeniul militar, etica si deontologia in profesionala in mediul militar, sanatatea mintala si bunastarea in comunitatile militare, asistenta sociala militara in misiuni internationale, protectia informatiilor clasificate, dezvoltarea abilitatilor de cercetare aplicata in asistenta sociala militara, servicii sociale militare din perspectiva interdisciplinara, utilizarea inteligentei artificiale in informatica sociala, psihologia traumei si interventia in situatii de criza, managementul conflictelor, reintegrarea sociala a veteranilor si familiilor lor.
Misiunea programului de studii universitare de masterat Asistenta Sociala Militara este de a forma si educa profesionisti specializati care vor putea ajuta pe de o parte veteranii, personalul trecut in rezerva si in retragere sa se readapteze la viata civila si sa-si gestioneze suferintele, tulburarile cauzate de traumatisme sau durerea resimtita, iar pe de alta parte vor putea oferi asistenta familiilor pentru a face fata plecarii in armata a unui membru, sprijinindu-le in procesul de acomodare cu plecarea si revenirea acestuia, dar vor fi capabili, totodata, sa ajute copiii si adolescentii sa se confrunte cu teama de a-si pierde parintii aflati in slujba armatei sau de a nu-si recunoaste parintii la intoarcere.
Persoane de contact pentru derularea acestei activitati: Prof. univ. dr. Cosmin GOIAN si locotenent colonel dr. Irina VASTAG, Universitatea de Vest din Timisoara – Departamentul de Asistenta Sociala, Bulevardul Vasile Parvan nr. 4, Timisoara; https://fsp.uvt.ro/admitere-master, telefon si WhatsApp: 0752847237 (pentru inscrieri), e-mail: asistenta-sociala-militara@e-uvt.ro.
Ii invitam pe toti cei interesati sa faca parte dintr-o generatie care aduce schimbare in zonele cele mai sensibile ale societatii!
(Profesor asociat, lt. col. dr. Irina Vastag)
Intocmit,
Profesor asociat locotenent colonel dr. Irina VASTAG