Traian Basescu a aflat, pe 1 iulie 2025, ca isi va primi inapoi toate beneficiile de fost sef de stat, gratie unei decizii de la CCR. Fostul primar spusese ca legea in baza caruia a fost „dezmostenit” nu era constitutionala si iata ca acum, magistratii au considerat ca are dreptate. Toti judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au avut aceeasi parere.
Legea nr. 243/2021 a fost introdusa in anul 2021 si aplicata din anul 2022, moment in care si fostul presedinte a fost dat afara din casa. In actul normativ se stipula ca fostii sefi de stat nu mai pot primi anumite beneficii daca a fost stabilit prin hotarare definitiva ca au avut legaturi cu fosta Securitate.
Potrivit comunicatului oficial al CCR, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea nr.243/2021 pentru modificarea art.1 alin. (3) din Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman, in ansamblul sau, este neconstitutionala, fiind contrara prevederilor constitutionale art.1 alin. (5) privind principiului legalitatii, in componenta privind calitatea legii, si ale art.15 alin. (2), din perspectiva lipsei dispozitiilor tranzitorii, precum si a caracterului retroactiv al acestei legi.
Lista de beneficii pe care Traian Basescu urmeaza sa si le primeasca, gratie deciziei CCR. Mereu a negat colaborarea cu Securitatea
Traian Basescu va putea sa-si primeasca, in perioada care urmeaza, beneficiile:
- o locuinta de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar o indemnizatie lunara in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata Presedintelui Romaniei in exercitiu
paza si protectie, precum si folosinta gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protectie si Paza.
Decizia CCR vine la trei ani dupa ce Traian Basescu a atacat, prin intermediul Curtea de Apel Bucuresti (CAB), modificarile aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite fostilor presedinti.
Decizia vine la 3 ani de cand Traian Basescu a tot spus ca nu a fost colaborator al securitatii si tot la atata timp de cand a fost dat afara din vila de protocol, cu familia. A fost nevoit sa-si cumpere un apartament in Bucuresti, dupa ce RAAPPS i-a izgonit.
„Nu am stiut ca mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament in care sa-mi fie introdus si un nume conspirativ. (…) Nu am stiut ca Contrainformatiile Militare sunt Securitatea. Am crezut ca e un serviciu al Ministerului Apararii Nationale.
Niciodata n-am stiut ca mi s-a dat un nume conspirativ. Abia cand mi s-au dat cele doua note, colonelul Tudor mi-a zis: Semneaza Petrov. Niciodata nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am stiut ca contrainformatiile militare reprezinta Securitatea. Eu abia dupa Revolutie am aflat de legatura contrainformatiilor militare. Am crezut ca este un serviciu subordonat comandamentului fortelor navale, asa scrie si pe frontispiciu.
Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate si sunt semnate „Capitan Traian Basescu”. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a spus Traian Basescu in fata instantei. (Mara Ion)