Masurile de criza implementate de Guvernul Bolojan: “Nu putem amana, suntem in ceasul al 11-lea”

Guvernul condus de Ilie Bolojan a discutat, azi, primul set de masuri fiscal-bugetare, in contextul angajamentului de a reduce deficitul bugetar excesiv.

Premierul a anuntat ca vor exista trei pachete de reforme economice, care urmeaza sa fie aprobate etapizat in lunile urmatoare.

Inaintea sedintei de Guvern, Ilie Bolojan a avut o intalnire cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor, in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.

Discutiile au avut loc cu doar cateva ore inainte ca membrii executivului sa analizeze oficial proiectul de lege care contine aceste masuri.

Premierul a declarat ca dupa adoptarea proiectului in Guvern, acesta va fi trimis la Parlament, urmand ca, marti, odata cu sedinta ministrilor de finante din UE, sa inceapa procedura de asumare a raspunderii in fata Legislativului.

Bolojan a precizat ca eventualele amendamente vor fi analizate la inceputul saptamanii viitoare, intr-o noua sedinta de Guvern.

„Nu mai putem amana. Romania este in ceasul al 11-lea. Daca nu luam aceste decizii acum, riscam sa fim considerati o tara nesigura pentru investitii. Nu ne ferim sa comunicam deschis, iar eu sunt pregatit sa-mi asum raspunderea”, a spus Bolojan.

El a mai adaugat ca nu regreta ca a preluat mandatul intr-un astfel de moment dificil.

„Mi-am asumat aceasta functie tocmai pentru a gestiona astfel de situatii. Este datoria mea fata de tara si nu voi fugi de ea”, a transmis acesta.

Printre masurile propuse se numara:

–  Modificarea TVA: introducerea a doua cote – 21% cota generala si 11% cota redusa aplicata pentru alimente, medicamente si domeniul HoReCa;

  • Impozitul pe dividende: va creste de la 10% la 16% (incepand cu 1 ianuarie 2026);

  • Accizele: se vor majora cu 10% la alcool, tutun si carburanti;

  • Cheltuielile publice: inghetarea majorarii pensiilor si salariilor bugetarilor pentru anul 2026;

  • Contributii sociale: pensionarii care au venituri peste 3.000 de lei vor plati contributie la sanatate;

  • Sectorul bancar si jocurile de noroc: vor fi introduse taxe suplimentare pe profiturile bancilor si castigurile din pariuri.

Masurile urmeaza sa intre in vigoare de la 1 august 2025, cu exceptia cresterii impozitului pe dividende, care va fi aplicata de la 1 ianuarie 2026.

In paralel cu sedinta Guvernului, in fata Palatului Victoria au avut loc proteste organizate de angajati ai Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene. (Laura Ilioiu)

Leave a Reply